Nieuwe hoogleraar Eveline Wouters technologische innovaties wil meer zelfregie

Eveline Wouters is benoemd tot hoogleraar Succesvolle technologische innovaties in de zorg in Tilburg. Zelfregie voor mensen met een (chronisch) gezondheidsprobleem staat in haar visie centraal.

Eveline Wouters
Eveline Wouters: ‘Afname gezondsheidsverschillen’

De benoeming van Eveline Wouters hangt samen met het onderzoeksthema Gezondheid in de digitale samenleving waarmee Tilburg University zich wil onderscheiden. De leerstoel wordt gefinancierd door Fontys Paramedische Hogeschool. Dit is ook de vestigende instantie.

Technologische innovatie biedt kansen voor een betere zorg, aldus Eveline Wouters. ‘Nieuwe ontwikkelingen kunnen bijdragen aan meer zelfregie en dus aan de kwaliteit van leven voor mensen met een, vaak chronisch, gezondheidsprobleem.’

Om dit te bereiken moet er sprake zijn van een sterke sociale vernieuwing, waardoor de technologie leidt tot nieuw gedrag en tot nieuwe samenwerkingsverbanden. ‘De impact daarvan is onder meer dat gezondheidsverschillen kleiner worden.’

Kwaliteit van leven

De leerstoel streeft de succesvolle toepassing na van technologische innovaties ten behoeve van de gezondheid. ‘Succesvol betekent dan: ondersteunend aan zelfregie en de kwaliteit van leven van mensen met een gezondheidsprobleem. Daarnaast gaat het om het toegankelijk worden van technologische innovaties voor iedereen en het overtuigend toepassen ervan door zorgverleners.’

Doel van dit alles is bij te dragen aan kennis over factoren die het gebruik van technologie door mensen in de zorg voor gezondheid beïnvloeden. Het onderzoeksprogramma richt zich op drie hoofdthema’s:
• Het gebruikersperspectief bij nieuwe technologische ontwerpen en toepassingen.
• Acceptatie en implementatie van bestaande technologie.
• Kenmerken van lokale samenwerkingsverbanden waarin zorg en technologie worden verbonden.

PG-raad

Eveline Wouters (Eindhoven, 1958) is lector Health Innovations and Technology aan de Fontys Paramedische School. In 2010 promoveerde ze aan Tilburg University op onderzoek naar de invloed van psychosociale factoren bij obesitas.

Wouters heeft inmiddels zo’n 100 publicaties op haar naam staan. Ook is ze onder meer lid van de Raad van toezicht BrabantZorg, de Raad van Advies van de IGJ en de PG-raad.

https://www.zorgvisie.nl/50735-2/

Over olafwijman

Olaf Wijman (1959) is goed ingevoerd in de materie en gepokt en gemazeld als verkoper. In de wereld van medische hulpmiddelen en de zorg overziet hij alle facetten: de problemen maar vooral de oplossingen daarvan. Dankzij zijn brede werkervaring is hij zowel inhoudelijk als strategisch sterk. Hij is door de wol geverfd in sales, accountmanagement, salesmanagement, productkennis en –ontwikkeling en in educatie. Zijn kennis en werkervaring deed Olaf op bij grote spelers in de sector zoals Bauerfeind, Imgroma/Brocacef, Eli Lilly, Arion, Abena, King/Bunzl, Espria en Limatra. Maar hij kent de zorg ook uit eigen ervaring als verpleegkundige binnen diverse specialismen bij UMC St Radboud. Bovendien pionierde hij als een van de eerste ondernemers in de commerciële thuiszorg. De laatste jaren heeft Olaf als ad interim-adviseur binnen De Zorgmarkt zijn kennis enorm verbreed dankzij uiteenlopende succesvolle projecten (zoals Verzorgend Wassen), marketing en marktonderzoek, e-learning en innovaties in de basiszorg.
Dit bericht werd geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s