‘Ziekenhuizen geven te veel uit aan medische hulpmiddelen’

Ziekenhuizen geven te veel uit aan medische hulpmiddelen

Ziekenhuizen geven te veel uit aan medische hulpmiddelen

Ziekenhuizen kopen jaarlijks voor honderden miljoenen teveel in aan medische hulpmiddelen. Dat is de conclusie van adviesbureau Gupta na een analyse van de sector. Ziekenhuisbestuurders en inkopers spannen zich onvoldoende in voor de beste prijs en laten zich teveel verleiden door de verkooppraatjes en complexe offertes van de leveranciers. Dat meldt het Financieele Dagblad.

De inkoopkosten van ziekenhuizen zijn de afgelopen tien jaar verdubbeld naar zo’n 8 miljard euro in 2016. Gupta vraagt zich af wat deze hoge kosten voor meerwaarde hebben voor de patiënten. Kees Isendoor van Gupta vindt daarom dat ziekenhuizen hun inkoopproces eens kritisch onder de loep moeten nemen. De inkoop zou topprioriteit moeten zijn, omdat het ongeveer 30 procent van de kosten van het ziekenhuis bepaalt en er veel mogelijkheden zijn om kosten te verlagen of nog betere kwaliteit te krijgen.

Besparen
Zo kan er, volgens het adviesbureau, jaarlijks tot tientallen miljoenen euro’s per ziekenhuis worden bespaard op de inkoop van medische hulpmiddelen. Op dit moment staat de relatief kleine inkoopafdeling duidelijk achter op de leveranciers. Uit de analyse blijkt dat tegenover elke inkoper bij een ziekenhuis tussen de 20 en 25 verkoopmedewerkers bij de leverancier staan.

Investeren
Volgens Isendoor moet er daarom meer worden geïnvesteerd in de vaardigheden van het inkoopteam binnen het ziekenhuis. Inkopers moeten daarnaast de financiële resultaten direct aan de raad van bestuur rapporteren. Ook wordt er volgens Isendoor nog op te kleine schaal ingekocht en zouden ziekenhuizen meer samen moeten werken.

Kritiek
De zorgkosten komen steeds meer onder druk te staan en daarom is dit een belangrijk punt van de discussie in de politiek. Medische hulpmiddelen worden ingekocht bij grote multinationals die door hun markmacht hoge prijzen kunnen vragen. Het CDA vraagt zich af waarom er dan nog niet wordt samengewerkt en de SP wil zelfs een landelijke, centrale inkoop van medische hulpmiddelen om zo de hoge prijzen aan te pakken.

Samira Huibregtse
Door Samira Huibregtse
Samira Huibregtse is een jonge, enthousiaste journalist die met plezier op zoek gaat naar interessant nieuws in de wereld van inkopen en aanbesteden.
Het GUPTA rapport: http://www.gupta-strategists.nl/storage-files/170818%20Gupta%20Strategists%20-%20Waardegedreven%20inkoop.pdf

Over olafwijman

Olaf Wijman (1959) is goed ingevoerd in de materie en gepokt en gemazeld als verkoper. In de wereld van medische hulpmiddelen en de zorg overziet hij alle facetten: de problemen maar vooral de oplossingen daarvan. Dankzij zijn brede werkervaring is hij zowel inhoudelijk als strategisch sterk. Hij is door de wol geverfd in sales, accountmanagement, salesmanagement, productkennis en –ontwikkeling en in educatie. Zijn kennis en werkervaring deed Olaf op bij grote spelers in de sector zoals Bauerfeind, Imgroma/Brocacef, Eli Lilly, Arion, Abena, King/Bunzl, Espria en Limatra. Maar hij kent de zorg ook uit eigen ervaring als verpleegkundige binnen diverse specialismen bij UMC St Radboud. Bovendien pionierde hij als een van de eerste ondernemers in de commerciële thuiszorg. De laatste jaren heeft Olaf als ad interim-adviseur binnen De Zorgmarkt zijn kennis enorm verbreed dankzij uiteenlopende succesvolle projecten (zoals Verzorgend Wassen), marketing en marktonderzoek, e-learning en innovaties in de basiszorg.
Dit bericht werd geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s