Umc’s willen fors meer samen inkopen

Umc’s willen fors meer samen inkopen

De Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra (NFU) heeft de ambitie om de komende drie jaar het percentage dat door de acht universitair medische centra (umc’s) samen wordt ingekocht te verhogen. De umc’s willen op die manier een significante bijdrage leveren aan het betaalbaar houden van de zorg.

Momenteel kopen de umc’s 3 procent van de 2 miljard euro die jaarlijks wordt ingekocht (exclusief geneesmiddelen) samen in. Zij stellen zich als doel om dit over drie jaar naar 30 procent te brengen. Om dit mogelijk te maken zijn de acht umc’s lid geworden van de Duitse inkooporganisatie GDEKK en zijn er diverse pilots met gezamenlijke inkoop gedraaid.

Als volgende stap is een stuurgroep geformeerd met daarin leden van de raad van bestuur en inkoopmanagers uit de umc’s. Bovendien wordt een Programma Management Organisatie ingericht bij het NFU-bureau. De inkoopsamenwerking zal breed inzetten: van inkoop op het gebied van facilitaire pakketten tot ICT pakketten en medische hulpmiddelen.

Resultaten

Het afgelopen jaar zijn de eerste projecten op het vlak van gezamenlijke inkoop succesvol afgerond, volgens de NFU. De umc’s hebben in samenwerking met gebruikers en leveranciers onder meer producten voor thuisbeademing en postbezorging ingekocht. Resultaten zijn behaald op het vlak van (zorg) kwaliteit, standaardisatie, gedigitaliseerde managementinformatie, structurele onderlinge samenwerking, kostenreductie en het betaalbaar houden van de zorg in het algemeen.

 

zie ook https://www.linkedin.com/groups/3851658/3851658-6287540748028121090

Over olafwijman

Olaf Wijman (1959) is goed ingevoerd in de materie en gepokt en gemazeld als verkoper. In de wereld van medische hulpmiddelen en de zorg overziet hij alle facetten: de problemen maar vooral de oplossingen daarvan. Dankzij zijn brede werkervaring is hij zowel inhoudelijk als strategisch sterk. Hij is door de wol geverfd in sales, accountmanagement, salesmanagement, productkennis en –ontwikkeling en in educatie. Zijn kennis en werkervaring deed Olaf op bij grote spelers in de sector zoals Bauerfeind, Imgroma/Brocacef, Eli Lilly, Arion, Abena, King/Bunzl, Espria en Limatra. Maar hij kent de zorg ook uit eigen ervaring als verpleegkundige binnen diverse specialismen bij UMC St Radboud. Bovendien pionierde hij als een van de eerste ondernemers in de commerciële thuiszorg. De laatste jaren heeft Olaf als ad interim-adviseur binnen De Zorgmarkt zijn kennis enorm verbreed dankzij uiteenlopende succesvolle projecten (zoals Verzorgend Wassen), marketing en marktonderzoek, e-learning en innovaties in de basiszorg.
Dit bericht werd geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s