Zorgvraag van patiënt centraal bij hulpmiddelen

Het antwoord van de minister op de vraag van het Kamerlid Bouwmeester (PvdA) over het centraal stellen van de zorgvraag van de patiënt bij hulpmiddelen.

In het Bestuurlijk Overleg hulpmiddelen heb ik met partijen afgesproken dat bij het maatwerk wordt uitgegaan van ‘functioneringsgericht voorschrijven’ wat betekent dat de omstandigheden van de patiënt leidend zijn bij de keuze voor een adequaat hulpmiddel.

Er is ook besloten dat zoveel mogelijk in richtlijnen en protocollen zorginhoudelijk wordt vastgelegd wie wanneer bepaalt welke (hulpmiddelen)zorg voor welke patiënt passend is. Deze richtlijnen dienen tripartiet te worden vastgesteld zodat het Kwaliteitsinstituut ze kan inschrijven in het register. Vervolgens moeten de verzekeraars zich bij hun inkoopbeleid houden aan deze richtlijnen. Het vergoedingenbeleid mag daarin geen belemmering vormen zonder de doelmatigheid uit het oog te verliezen. Dat past ook binnen de zorgplicht die zorgverzekeraars hebben voor verantwoorde zorg.

Het is dus van het grootste belang dat dit soort zorginhoudelijke standaarden worden ontwikkeld. Dat gebeurde niet vanzelf en daarom ook dat ik het bestuurlijk overleg hulpmiddelen heb ingesteld met als belangrijkste opdracht dat er richtlijnen en standaarden komen, waar iedereen zich dan ook aan moet houden. Een werkwijze op basis van categorieën is ook onderdeel van overleg.

Jan van Ginneken, senior policy advisor at Ministry of Health, Welfare and Sports

11 november 2016

 

https://www.linkedin.com/pulse/zorgvraag-van-pati%C3%ABnt-centraal-jan-van-ginneken?trk=hp-feed-article-title-ppl-follow

Over olafwijman

Olaf Wijman (1959) is goed ingevoerd in de materie en gepokt en gemazeld als verkoper. In de wereld van medische hulpmiddelen en de zorg overziet hij alle facetten: de problemen maar vooral de oplossingen daarvan. Dankzij zijn brede werkervaring is hij zowel inhoudelijk als strategisch sterk. Hij is door de wol geverfd in sales, accountmanagement, salesmanagement, productkennis en –ontwikkeling en in educatie. Zijn kennis en werkervaring deed Olaf op bij grote spelers in de sector zoals Bauerfeind, Imgroma/Brocacef, Eli Lilly, Arion, Abena, King/Bunzl, Espria en Limatra. Maar hij kent de zorg ook uit eigen ervaring als verpleegkundige binnen diverse specialismen bij UMC St Radboud. Bovendien pionierde hij als een van de eerste ondernemers in de commerciële thuiszorg. De laatste jaren heeft Olaf als ad interim-adviseur binnen De Zorgmarkt zijn kennis enorm verbreed dankzij uiteenlopende succesvolle projecten (zoals Verzorgend Wassen), marketing en marktonderzoek, e-learning en innovaties in de basiszorg.
Dit bericht werd geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s