Verhelderend > AD Ziekenhuis Top 100: de echte winnaars en verliezers

Zoals elk jaar halverwege november de pietendiscussie weer oplaait, zo laait ook de discussie op over de AD Ziekenhuis Top 100. Ik doe er graag aan mee. Want hoe betrouwbaar is de lijst?

De nummer 1 van vorig jaar (Spaarne Gasthuis Haarlem) staat nu op 18. De nummer 3 van vorig jaar (Nij Smellinghe in Drachten) staat nu op 71. De nummer 8 van vorig jaar (MC Haaglanden in Den Haag) staat nu op 72. Blijkbaar kun je gemakkelijk in één jaar degraderen van bijna beste tot bijna slechtste ziekenhuis. Zijn deze ziekenhuizen na hun hoge positie van vorig jaar zelfgenoegzaam en arrogant geworden en daarom gekelderd in het lijstje?

Het tegenovergestelde kan ook. Het Rode Kruis ziekenhuis in Beverwijk stond vorig jaar op 77, nu op 2. Noordwest in Den Helder stond op 65 in 2015 en staat nu op 8. Zijn deze ziekenhuizen na hun slechte klassering vorig jaar zo geschrokken dat ze alles op alles hebben gezet om dit jaar beter te scoren?

Gemiddeld stijgen of dalen ziekenhuizen in de AD Top 100 van jaar tot jaar meer dan 20 plaatsen. De correlatie tussen de lijst van een bepaald jaar en de lijst van het jaar erop is laag, dus kun je met de lijst in de hand niet goed voorspellen hoe een ziekenhuis het er een jaar later afbrengt.

Kwaliteit meten heeft geen zin?

Als de kwaliteit van ziekenhuizen werkelijk zo snel zou veranderen, zou het geen zin hebben de kwaliteit te meten. Immers? wat vandaag een goed ziekenhuis is, is morgen alweer een slecht ziekenhuis en andersom. Als de kwaliteit werkelijk zo snel kan veranderen zou ik alle ziekenhuizen (en ook de minister) aanraden langs te gaan bij het Rode Kruis Ziekenhuis in Beverwijk. Die gaan van plaats 77 in 2015 naar plaats 2 in 2016. Ik zou dan graag willen weten wat het geheim is achter hun (snelle) succes (en dat geheim als best practice uitrollen in alle ziekenhuizen).

Een waarschijnlijker verklaring voor de sprongen in de lijst is dat de lijst onbetrouwbaar is. Dat wil zeggen: de lijst meet wel iets, maar meet niet goed, en telkens wat anders.

En dus is er een goede reden om niet te kijken naar hoe een bepaald ziekenhuis in een specifiek jaar presteert, maar hoe het door de jaren heen presteert. Een goed ziekenhuis is een ziekenhuis dat hoog scoort onafhankelijk van hoe er gemeten wordt en wanneer er gemeten wordt. Dat lijstje van beste ziekenhuizen over een periode van 8 jaar (2009/2016) ziet er als volgt uit:

1. Ziekenhuis Rijnstate, Arnhem
2. Franciscus Gasthuis, Rotterdam
3. Meander MC, Amersfoort
4. Ikazia, Rotterdam
5. ZorgSaam Ziekenhuis, Terneuzen
6. St. Antonius Ziekenhuis, Nieuwegein
7. Albert Schweitzer Ziekenhuis, Dordrecht
8. Beatrix Ziekenhuis Rivas, Gorinchem
9. Wilhelmina Ziekenhuis, Assen
10. Elkerliek Ziekenhuis, Helmond

In bovenstaand lijstje staan 6 ziekenhuizen die nog nooit gewonnen hebben in een specifiek jaar, maar die over een periode van 8 jaar tot de top 10 behoren: Rijnstate, Ikazia, ZorgSaam, St. Antonius, Wilhelmina en Elkerliek. Die verdienen mijns inziens eerder een pluim dan de incidentele winnaar van een bepaald jaar. Gefeliciteerd dus!

En dit zijn de slechtste tien ziekenhuizen over een periode van 8 jaar:

1. BovenIJ Ziekenhuis, Amsterdam
2. Treant Ziekenhuis Scheper, Emmen
3. ‘t Lange Land Ziekenhuis, Zoetermeer
4. Havenziekenhuis, Rotterdam
5. Maasziekenhuis, Beugen
6. MC groep, Lelystad Emmeloord,
7. Alrijne Leiden, Leiden
8. St. Jansgasthuis, Weert
9. Isala Diaconessenhuis, Meppel
10. Treant Ziekenhuis Bethesda, Hoogeveen

Van deze ziekenhuizen mag je denk ik met (meer) reden zeggen dat er werk aan de winkel is. Zoek uit waar het aan ligt dat je al jarenlang onderaan bungelt. Daarbij kunnen ze de hulp van goed scorende ziekenhuizen gebruiken. Zoals Jon Schaefer, directeur van MediQuest laat weten in het AD: “Er blijft een kleine groep ziekenhuizen achter. Die moeten we op sleeptouw nemen”.

Herm Joosten,

Lector bij NCOI University te Hilversum en Universitair Docent bij het Institute for Management Research van de Radboud Universiteit Nijmegen

Herm Joosten_311

https://www.skipr.nl/blogs/id2918-ad-ziekenhuis-top-100-de-echte-winnaars-en-verliezers.html

Over olafwijman

Olaf Wijman (1959) is goed ingevoerd in de materie en gepokt en gemazeld als verkoper. In de wereld van medische hulpmiddelen en de zorg overziet hij alle facetten: de problemen maar vooral de oplossingen daarvan. Dankzij zijn brede werkervaring is hij zowel inhoudelijk als strategisch sterk. Hij is door de wol geverfd in sales, accountmanagement, salesmanagement, productkennis en –ontwikkeling en in educatie. Zijn kennis en werkervaring deed Olaf op bij grote spelers in de sector zoals Bauerfeind, Imgroma/Brocacef, Eli Lilly, Arion, Abena, King/Bunzl, Espria en Limatra. Maar hij kent de zorg ook uit eigen ervaring als verpleegkundige binnen diverse specialismen bij UMC St Radboud. Bovendien pionierde hij als een van de eerste ondernemers in de commerciële thuiszorg. De laatste jaren heeft Olaf als ad interim-adviseur binnen De Zorgmarkt zijn kennis enorm verbreed dankzij uiteenlopende succesvolle projecten (zoals Verzorgend Wassen), marketing en marktonderzoek, e-learning en innovaties in de basiszorg.
Dit bericht werd geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink .

Een reactie op Verhelderend > AD Ziekenhuis Top 100: de echte winnaars en verliezers

  1. olafwijman zegt:

    Zou het ook zo zijn met al die andere lijstjes die in het leven zijn geroepen? Wie zijn daar de echte winnaars en verliezers.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s