Laat patiënt zelf juiste medisch hulpmiddel kiezen

Kamer: Laat patiënt zelf juiste medisch hulpmiddel kiezen

  • Een bloedsuikermeter
Een Kamermeerderheid wil diabetespatiënten zelf de best passende bloedsuikermeter uit laten zoeken, in plaats van het goedkoopste apparaat dat de zorgverzekeraar vaak standaard voorschrijft. De verzekeraars moeten die keuze dan respecteren.

Gaat het om de laagste prijs of willen we dat verzekeraars het beste medische hulpmiddel inkopen en vergoeden? – Lea Bouwmeester, PvdA

Als deze trend navolging vindt bij andere veelgebruikte medische hulpmiddelen, zoals stoma’s en incontinentiemateriaal, is dat een ware revolutie in de zorgwereld. Nu bepalen de zorgverzekeraars totaal zelf welk hulpmiddel de zieke krijgt.

Deze week komt de PvdA bij het debat over de zorgbegroting met een voorstel om juist patiënten en hun zorgverlener online een geschikte glucosemeter te laten selecteren uit een lijst die de Diabetesvereniging aandraagt. Coalitiepartner VVD steunt dit plan.

De liberalen zien ook bij andere hulpmiddelen mogelijkheden, mits de geboden keuzemogelijkheden niet onbeperkt zijn en geld een factor van belang blijft. PvdA-Kamerlid Lea Bouwmeester: ,,Wij willen minister Schippers de principiële vraag stellen: Gaat het nou louter om de laagste prijs of willen we dat verzekeraars voor patiënten het medische hulpmiddel inkopen en vergoeden dat het beste bij ieders behoefte past?”

Glucosemeter
Ruim 1,2 miljoen Nederlanders hebben suikerziekte. Zo’n 300.000 mensen gebruiken een glucosemeter. Volgens directeur Olof King van Diabetesvereniging Nederland zijn de commerciële belangen enorm.

,,We hebben er een enorme kluif aan om te zorgen dat mensen de juiste meters ontvangen. Graag zouden we een online keuzehulp introduceren. Zo kunnen mensen in deze ‘jungle’ het juiste hulpmiddel selecteren, samen met hun arts of hulpverlener.” King is blij met de steun van de Tweede Kamer voor de internettoepassing. ,,Dat kan een enorme doorbraak betekenen, zodat verzekeraars voortaan de patiënt echt centraal zetten.”

Weerstand
Niels Chavannes, hoogleraar Huisartsgeneeskunde (LUMC, Leiden), houdt zich bezig met nieuwe technologie ter verbetering van de gezondheid en de zorg. Hij ziet ook vaak dat innovatieve hulpmiddelen bij introductie in de praktijk nog op weerstand stuiten van verzekeraars.

,,Zo kunnen nierpatiënten tegenwoordig thuis hun bloeddruk meten en via hun smartphone veilig doorgeven aan de arts. Alleen doen verzekeraars dan moeilijk over de vergoeding, terwijl een meting in het ziekenhuis of de huisartsenpraktijk wél wordt bekostigd.”

Volgens Chavannes kan er veel meer worden overgelaten aan ‘de tandem tussen dokter en patiënt’. ,,Dat is niet peperduur en moeilijk. Door alleen te letten op de prijs, kijken zorgverzekeraars niet verder dan hun neus lang is.”

 

http://www.bndestem.nl/algemeen/specials/gezond-en-wetenschap/kamer-laat-pati%C3%ABnt-zelf-juiste-medisch-hulpmiddel-kiezen-1.6620658

Over olafwijman

Olaf Wijman (1959) is goed ingevoerd in de materie en gepokt en gemazeld als verkoper. In de wereld van medische hulpmiddelen en de zorg overziet hij alle facetten: de problemen maar vooral de oplossingen daarvan. Dankzij zijn brede werkervaring is hij zowel inhoudelijk als strategisch sterk. Hij is door de wol geverfd in sales, accountmanagement, salesmanagement, productkennis en –ontwikkeling en in educatie. Zijn kennis en werkervaring deed Olaf op bij grote spelers in de sector zoals Bauerfeind, Imgroma/Brocacef, Eli Lilly, Arion, Abena, King/Bunzl, Espria en Limatra. Maar hij kent de zorg ook uit eigen ervaring als verpleegkundige binnen diverse specialismen bij UMC St Radboud. Bovendien pionierde hij als een van de eerste ondernemers in de commerciële thuiszorg. De laatste jaren heeft Olaf als ad interim-adviseur binnen De Zorgmarkt zijn kennis enorm verbreed dankzij uiteenlopende succesvolle projecten (zoals Verzorgend Wassen), marketing en marktonderzoek, e-learning en innovaties in de basiszorg.
Dit bericht werd geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s