Meldmaand valse medische hulpmiddelen

 

Op 1 november is de meldmaand medische hulpmiddelen gestart. Het Ministerie van VWS en IGZ roepen zorgprofessionals in het veld op om melding te maken van medische hulpmiddelen die vermoedelijk vervalst zijn of bewust niet voldoen aan de wet- en regelgeving voor medische hulpmiddelen.

Dat schrijft het IGZ op haar website. Het gebruik van deze hulpmiddelen kan gevaarlijk zijn voor de gezondheid aangezien er bij deze producten geen waarborg is voor kwaliteit en veiligheid.

Omvang

Het doel van de maand is tweeledig. VWS en IGZ willen zorgprofessionals bewust maken van het feit dat er vervalste producten kunnen worden aangeboden en dat toepassing hiervan gezondheidsrisico’s voor patiënten met zich mee kan brengen. Tegelijkertijd willen ministerie en inspectie zicht krijgen op de omvang en de impact van het probleem. De meldmaand is eerder in 2012 georganiseerd. Toen waren er geen aanwijzingen voor structurele problemen in Nederland.

Vervalsingen

Vervalste hulpmiddelen lijken qua uiterlijk en verpakking op die van de originele fabrikant. Maar vervalsingen zijn vaak moeilijk te herkennen. Indicaties kunnen zijn: het ontbreken van CE-markering, foute informatie op het etiket, geen of een verkeerde gebruiksaanwijzing, veranderingen van materiaal, verpakking of kleur of het product werkt niet conform specificaties.

Professionals kunnen vervalste hulpmiddelen melden bij het IGZ, burgers kunnen bij het Landelijk Meldpunt Zorg terecht. Bij meldingen van vervalsingen zal de inspectie in veel gevallen contact zoeken met de fabrikant van het originele medische hulpmiddel, om vast te kunnen stellen of het daadwerkelijk een vervalst product betreft. Bij wettelijke overtredingen kan de IGZ maatregelen nemen, eventueel in internationaal samenwerkingsverband.

https://www.skipr.nl/actueel/id28346-meldmaand-valse-medische-hulpmiddelen.html

Over olafwijman

Olaf Wijman (1959) is goed ingevoerd in de materie en gepokt en gemazeld als verkoper. In de wereld van medische hulpmiddelen en de zorg overziet hij alle facetten: de problemen maar vooral de oplossingen daarvan. Dankzij zijn brede werkervaring is hij zowel inhoudelijk als strategisch sterk. Hij is door de wol geverfd in sales, accountmanagement, salesmanagement, productkennis en –ontwikkeling en in educatie. Zijn kennis en werkervaring deed Olaf op bij grote spelers in de sector zoals Bauerfeind, Imgroma/Brocacef, Eli Lilly, Arion, Abena, King/Bunzl, Espria en Limatra. Maar hij kent de zorg ook uit eigen ervaring als verpleegkundige binnen diverse specialismen bij UMC St Radboud. Bovendien pionierde hij als een van de eerste ondernemers in de commerciële thuiszorg. De laatste jaren heeft Olaf als ad interim-adviseur binnen De Zorgmarkt zijn kennis enorm verbreed dankzij uiteenlopende succesvolle projecten (zoals Verzorgend Wassen), marketing en marktonderzoek, e-learning en innovaties in de basiszorg.
Dit bericht werd geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s