> 300.000 mensen: Wondzorg uit het isolement halen

Dat is de kop van een artikel in de Volkskrant bijlage van 21 september 2016. Zeer terecht en vreemd genoeg is dit nog steeds nodig.

Naar schatting lijdt zo’n 300.00 mensen in Nederland aan een complexe wond. De kostenschattingen hiervan lopen uiteen van 1,2 miljard (bron: Cap Gemini 2014) tot 3,2 miljard (Min VWS 2013). Daarbij tellend het persoonlijk leed en pijn waarmee patiënten met complexe wonden mee maken krijgen. Aandacht voor wondzorg blijft dus nodig.

Jos Schols, hoogleraar ouderengeneeskunde Universiteit Maastricht, geeft in het artikel terecht aan wondzorg een vak apart is en specialistische professionals nodig heeft om de wondgenezing en behandeling zo goed mogelijk te doen. Mensen (zo geeft hij aan in het artikel) hebben gemiddeld 30 weken een (complexe) wond, voordat een deskundig professional de behandeling start. De specialistische centra lukt het om vervolgens die wond gemiddeld binnen 3 maanden weer dicht te krijgen. Dan moet je wel weten wat je doet, en heb je daar de materialen bij nodig die de behandeling ondersteunen en versterken.

Kennis over de verschillende soorten wonden en de oorzaken die daaraan ten grondslag kunnen liggen is hard nodig. Nefemed heeft in 2012 met Universiteit Maastricht een verkennende studie opgezet om factoren te onderzoeken die wonden (ic decubitus) veroorzaken en daarmee ook factoren om dit te voorkomen.Voor ook andere indicaties als ‘open been’ en ‘vaatlijden’ zet Nefemed zich in om expertise te krijgen en met behulp van de juiste materialen te kunnen behandelen.

Ook al in 2003 was Nefemed een van de initiatiefnemers van de 2-jarige post-HBO- opleiding wondzorg in Rotterdam.
Het belang om zo’n opleiding was zo groot dat destijds professor dr. S. Hovius (Plastisch chirurg Erasmus MC Rotterdam), zich daarvoor heeft ingezet om dit op te richten. Keuzevrijheid in materialen is, naast het hebben van deskundige behandelaars en het maken van en (tijdige!) diagnose van het onderliggend lijden, essentieel om te komen tot goede wondgenezing en behandeling.

Gelukkig zijn er steeds meer partijen die dat gaan inzien. Deze (zoals ook in het artikel aangegeven) aandacht moet gaan leiden tot sneller genezing, hogere kwaliteit van leven en lagere zorgkosten.

Over olafwijman

Olaf Wijman (1959) is goed ingevoerd in de materie en gepokt en gemazeld als verkoper. In de wereld van medische hulpmiddelen en de zorg overziet hij alle facetten: de problemen maar vooral de oplossingen daarvan. Dankzij zijn brede werkervaring is hij zowel inhoudelijk als strategisch sterk. Hij is door de wol geverfd in sales, accountmanagement, salesmanagement, productkennis en –ontwikkeling en in educatie. Zijn kennis en werkervaring deed Olaf op bij grote spelers in de sector zoals Bauerfeind, Imgroma/Brocacef, Eli Lilly, Arion, Abena, King/Bunzl, Espria en Limatra. Maar hij kent de zorg ook uit eigen ervaring als verpleegkundige binnen diverse specialismen bij UMC St Radboud. Bovendien pionierde hij als een van de eerste ondernemers in de commerciële thuiszorg. De laatste jaren heeft Olaf als ad interim-adviseur binnen De Zorgmarkt zijn kennis enorm verbreed dankzij uiteenlopende succesvolle projecten (zoals Verzorgend Wassen), marketing en marktonderzoek, e-learning en innovaties in de basiszorg.
Dit bericht werd geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s