Vrijhandelsverdrag TTIP: goedkopere medische hulpmiddelen en medicijnen.

Vrijhandelsverdrag drukt zorgkosten’

'Vrijhandelsverdrag drukt zorgkosten'

Vrijhandelsverdrag TTIP kan een positief effect hebben op de kostenontwikkeling in de zorg, met name door goedkopere medische hulpmiddelen en medicijnen. Het vrijhandelsverdrag tussen de VS en de EU neemt onder meer de import- en exporttarieven op medische hulpmiddelen en -innovaties weg. Vooral voor kleinere producenten zou dat aanzienlijk in de bedrijfskosten kunnen schelen.

Dat stelt het Europese onderzoeksinstituut Ecorys in een tussentijdse analyse van de effecten van het Transatlantic Trade & Investment Partnership (TTIP). De Europese Commissie heeft in 2013 Ecorys gevraagd om te kijken naar de mogelijke impact op de economie, sociale omstandigheden, mensenrechten, en het milieu. Daarnaast wordt er in de studie ook gekeken naar de invloed van TTIP op een aantal sectoren, waaronder de zorgsector.

Behalve de import- en exporttarieven neemt het vrijhandelsverdrag voor de zorgsector nog meer kosten weg. Als TTIP in werking treedt, hoeft een medisch product bijvoorbeeld niet meer voor elke markt opnieuw getest en gecertificeerd te worden. Nieuwe middelen kunnen door het gelijktrekken van kwaliteitskeurmerken sneller in de markt worden gezet. Wederom zou dit met name voor de kleinere spelers behoorlijk in de productie- en distributiekosten kunnen schelen, zo stelt Ecorys.

Zorgen

Over de effecten van TTIP heerst veel bezorgdheid. Zo zouden Europese regels voor kwaliteit en veiligheid in het gedrang komen. Volgens Ecorys is deze vrees in het geval van medische hulpmiddelen en –innovaties ongegrond. Een aanpassing van het verdrag geeft de nationale toezichthouders het recht om alsnog (economische) barrières op te werpen als zij menen dat de volksgezondheid wordt bedreigd. Dit betekent dat bedrijven in dit geval ook geen beroep kunnen doen op het nieuw te vormen scheidsgerecht, waar bedrijven kunnen aankloppen als ze menen schade te ondervinden van divergerende wetgeving in de vrijhandelszone.

Ook de vrees dat TTIP tot langere patenten zou leiden voor nieuwe medicijnen is volgens Ecorys ongegrond. Het onderzoeksinstituut heeft geen aanwijzingen gevonden dat de EU en de VS hun patentsystemen voor nieuwe medicijnen zo willen aanpassen dat farmaceuten langer de alleenrechten hebben. Op dit moment ontlopen de wettelijke patenttermijnen voor medicijnen elkaar niet zoveel in de EU en de VS.

Suiker, tabak en alcohol

Tock kan TTIP volgens Ecorys ook negatieve gevolgen voor de volksgezondheid hebben, Ecorys voorziet dat het vrijhandelsverdrag zal leiden tot een verlaging van de prijzen van suiker, tabak en alcohol. Een hogere consumptie heeft een negatief gevolg op de volkszgezondheid en zal -zo voorziet Ecorys- met name mensen met lagere inkomens, die relatief al een slechter voedingpatroon hebben,treffen.

https://www.skipr.nl/actueel/id27509-vrijhandelsverdrag-drukt-zorgkosten.html

Over olafwijman

Olaf Wijman (1959) is goed ingevoerd in de materie en gepokt en gemazeld als verkoper. In de wereld van medische hulpmiddelen en de zorg overziet hij alle facetten: de problemen maar vooral de oplossingen daarvan. Dankzij zijn brede werkervaring is hij zowel inhoudelijk als strategisch sterk. Hij is door de wol geverfd in sales, accountmanagement, salesmanagement, productkennis en –ontwikkeling en in educatie. Zijn kennis en werkervaring deed Olaf op bij grote spelers in de sector zoals Bauerfeind, Imgroma/Brocacef, Eli Lilly, Arion, Abena, King/Bunzl, Espria en Limatra. Maar hij kent de zorg ook uit eigen ervaring als verpleegkundige binnen diverse specialismen bij UMC St Radboud. Bovendien pionierde hij als een van de eerste ondernemers in de commerciële thuiszorg. De laatste jaren heeft Olaf als ad interim-adviseur binnen De Zorgmarkt zijn kennis enorm verbreed dankzij uiteenlopende succesvolle projecten (zoals Verzorgend Wassen), marketing en marktonderzoek, e-learning en innovaties in de basiszorg.
Dit bericht werd geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s