Acht organisaties brengen voortaan jaarlijks in mei `De Staat van de Volksgezondheid en Zorg’ uit. www.staatvenz.nl

Staat VenZ: alle cijfers op een rij.

Het eerste rapport is afgelopen week uitgebracht en heeft nog het karakter van een korte introductie. Maar nu al zijn er zeer veel gegevens beschikbaar in de Staat VenZ. Zo hebben in 2014 5,3 miljoen personen voor minimaal één chronische aandoening contact gehad met de huisartsenpraktijk en bijna 2,0 miljoen personen voor minimaal twee chronische aandoeningen (multimorbiditeit). In 2014 waren er bijna 1,1 miljoen personen met diabetes en 596.000 met COPD geregistreerd bij de huisarts. Bij de huisarts kwamen ook ruim 1,5 miljoen mensen met minimaal één psychisch probleem. Dat zijn niet alle patiënten, want bijna 1 op de 5 volwassenen heeft een psychische aandoening. Maar het hebben van een ziekte gaat zeker niet altijd gepaard met ervaren ongezondheid. In 2015 benoemde bijna 80% van de bevolking zijn/haar gezondheid als goed.

Leefstijl en levensverwachting
Leefstijl is ook een thema in de Staat VenZ. Een kwart van de volwassenen rookt, 10 procent drinkt overmatig en de helft van de volwassenen heeft overgewicht. Ruim de helft van de Nederlanders beweegt voldoende, de andere helft dus niet. De levensverwachting is tussen 2004 en 2014 zowel bij mannen als bij vrouwen gestegen. Bij mannen van 76,9 tot 79,9 jaar en bij vrouwen van 81,4 tot 83,3 jaar. Ook de levensverwachting in goed ervaren gezondheid is in deze periode toegenomen van 62,6 tot 64,9 jaar voor mannen en van 62,0 tot 64,0 jaar voor vrouwen. Dan blijven er dus nog veel als ongezond ervaren jaren over. De levensverwachting van laagopgeleiden is overigens ruim 6 jaar lager dan die van hoogopgeleiden. In 2014 stierven in totaal 139.223 Nederlanders, van wie bijna een derde aan kanker (dat in het rapport “nieuwvormingen” wordt genoemd).

Meer rapporten op thema
In de Staat VenZ staan ook gegevens over geboortezorg, jeugdzorg, bevolkingsonderzoek, gebruik van geneesmiddelen, zorginfecties, langdurige zorg, maatschappelijke participatie en zorgverzekeringen. In de komende maanden worden op de site meer cijfers toegevoegd en er volgen rapporten op thema.
De Staat VenZ is het resultaat van samenwerking van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), het Nederlands instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg (NIVEL), het Nederlands Jeugdinstituut (NJi), het Nederlandse Zorgautoriteit (NZa), het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP), het Trimbos-instituut en Zorginstituut Nederland (ZIN).

 

Staat VenZ: alle cijfers op een rij

Over olafwijman

Olaf Wijman (1959) is goed ingevoerd in de materie en gepokt en gemazeld als verkoper. In de wereld van medische hulpmiddelen en de zorg overziet hij alle facetten: de problemen maar vooral de oplossingen daarvan. Dankzij zijn brede werkervaring is hij zowel inhoudelijk als strategisch sterk. Hij is door de wol geverfd in sales, accountmanagement, salesmanagement, productkennis en –ontwikkeling en in educatie. Zijn kennis en werkervaring deed Olaf op bij grote spelers in de sector zoals Bauerfeind, Imgroma/Brocacef, Eli Lilly, Arion, Abena, King/Bunzl, Espria en Limatra. Maar hij kent de zorg ook uit eigen ervaring als verpleegkundige binnen diverse specialismen bij UMC St Radboud. Bovendien pionierde hij als een van de eerste ondernemers in de commerciële thuiszorg. De laatste jaren heeft Olaf als ad interim-adviseur binnen De Zorgmarkt zijn kennis enorm verbreed dankzij uiteenlopende succesvolle projecten (zoals Verzorgend Wassen), marketing en marktonderzoek, e-learning en innovaties in de basiszorg.
Dit bericht werd geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s