Op tijd naar toilet, hoe dan?

Wordt ook lid van de Linkedingroep incontinentiezorg.info en lees, leer en discussieer mee.

Paul van Hout, Zorg voor Beter expert continentie

Het actualiteitenprogramma EenVandaag kwam 30 april met een item over extra geld voor verpleeghuizen. Dat geld mag níet aan basiszorg worden gebruikt. Paul van Houten, Zorg voor Beter-expert continentie, over wat dit betekent voor de toiletgang van ouderen in verpleeghuizen.

Op de dag dat in Amsterdam een feestje voor vergeettoeristen was georganiseerd (voor de buitenlandse toeristen die dachten dat wij op 30 april nog Koninginnedag vierden) en waarmee het een Alzheimer vriendelijke daad stelde, kwam het televisieprogramma EenVandaag met een goed en interessant item over verpleeghuizen.

Geen extra geld voor basiszorg

De verpleeghuizen krijgen er namelijk geld bij maar moeten nog meer geld inleveren; per saldo inleveren dus. Het geld dat er bij komt – 110 miljoen euro per jaar, programma Waardigheid en Trots – mag níet voor basiszorg worden gebruikt. EenVandaag peilde samen met brancheorganisatie ActiZ de stemming bij 500 verpleeghuisbewoners. En die blijken best tevreden met de zorg, maar ze willen wel meer aandacht, meer activiteiten, meer eten zoals vroeger en een tijdige toiletgang.

Bekijk de uitzending van EenVandaag

EenVandaag over basiszorg in verpleeghuizen, waaronder toiletgang

In de uitzending komt opvallend – en schrijnend – de wens van bewoners naar voren om vaker of sneller naar het toilet te kunnen gaan. Op tijd naar het toilet, dat zou toch centraal moeten staan in het kabinetsprogramma Waardigheid en Trots. Maar de extra middelen van Waardigheid en Trots worden besteed aan bijscholing en extra activiteiten, en mogen níet aan ‘basiszorg’ besteed worden, waar ook zorg voor de toiletgang onder valt. Sterker nog, op de basiszorg wordt verder bezuinigd (260 miljoen euro per jaar). Welke staatssecretaris wilde de regelzucht ook alweer indammen?

Op tijd naar het toilet: wie bepaalt?

Om iedereen in een verpleeghuis op tijd naar het toilet te helpen is driek keer zoveel verzorgend personeel nodig dan er nu is, weten we uit onderzoek. Dat gaat dus niet lukken. Maar niet alle verpleeghuisbewoners willen ten alle tijden naar het toilet gebracht worden. Dat vraagt dus om goed gesprek tussen bewoner en zorg over de wensen. En wie helpt dan? Lees meer Incontinentiezorg op Zorg voor Beter.

In de thuissituatie is de zorg voor de toiletgang vooral de zorg van de mantelzorger, want het is ongeplande zorg. Dat geeft overigens veel stress bij die mantelzorgers. In een verpleeghuis lijkt de toiletgang ineens de taak van de verzorging. Er moet een middenweg zijn. En dus moet in het gesprek over de toiletgang ook de mantelzorger betrokken worden.

Elektronica meet toiletgangpatroon

Het helpt als een gang naar het toilet tijdig wordt aangeboden, zodat er zo min mogelijk acuut gehandeld moet worden als de bewoner aandrang heeft. We weten dat het lang ophouden van urine de werking van de blaas negatief beïnvloed. Een beter zicht op het toiletgangpatroon kan helpen op tijd een gang naar het toilet aan te bieden. In het buitenland doet men al proeven met incontinentiemateriaal waarin elektronica is verwerkt, zodat je in een paar dagen goed zicht krijgt op het toiletgangpatroon. Lees meer over Verbeteracties incontinentiezorg.

Met die gegevens, de wensen (én mogelijkheden) van de bewoner, en de mogelijkheden van zorg en mantelzorg, kun je een persoonlijk plan maken waarmee de bewoner op dit gebied zijn waardigheid kan behouden en de zorg en mantelzorger trots kunnen zijn.

Maar dan moet er wel slim geïnvesteerd en geïnnoveerd worden, ook in de basiszorg.

Lees meer over onderzoek van EenVandaag (30 april 2016)

Meer lezen op Zorg voor Beter

http://www.zorgvoorbeter.nl/ouderenzorg/continentie-toiletgang-verpleeghuizen-basiszorg.html

 

Over olafwijman

Olaf Wijman (1959) is goed ingevoerd in de materie en gepokt en gemazeld als verkoper. In de wereld van medische hulpmiddelen en de zorg overziet hij alle facetten: de problemen maar vooral de oplossingen daarvan. Dankzij zijn brede werkervaring is hij zowel inhoudelijk als strategisch sterk. Hij is door de wol geverfd in sales, accountmanagement, salesmanagement, productkennis en –ontwikkeling en in educatie. Zijn kennis en werkervaring deed Olaf op bij grote spelers in de sector zoals Bauerfeind, Imgroma/Brocacef, Eli Lilly, Arion, Abena, King/Bunzl, Espria en Limatra. Maar hij kent de zorg ook uit eigen ervaring als verpleegkundige binnen diverse specialismen bij UMC St Radboud. Bovendien pionierde hij als een van de eerste ondernemers in de commerciële thuiszorg. De laatste jaren heeft Olaf als ad interim-adviseur binnen De Zorgmarkt zijn kennis enorm verbreed dankzij uiteenlopende succesvolle projecten (zoals Verzorgend Wassen), marketing en marktonderzoek, e-learning en innovaties in de basiszorg.
Dit bericht werd geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s