Mediq / Advent verkocht al de apotheken en zet nu, na drie jaar, ook rest van de activiteiten in de etalage

Investeerder wil alweer van Mediq af

De Amerikaanse investeerder Advent heeft zakenbanken Deutsche Bank en Evercore ingehuurd om kopers te vinden voor Mediq, de groothandel in medische voeding en hulpmiddelen zoals injectienaalden en stomasteunbanden.

Dat zeggen meerdere bronnen tegen het FD op voorwaarde van anonimiteit. Advent haalde Mediq, dat een opvallend, glazen hoofdkantoor heeft langs de A2 in Utrecht, drie jaar geleden voor €819 mln van de Amsterdamse beurs. De apotheken die Mediq toen nog exploiteerde zijn tussentijds afgestoten, al wacht de verkoop van de Nederlandse apotheekketen aan Brocacef nog altijd op goedkeuring van kartelwaakhond ACM.

Ook private equity

De investeerder zet nu na drie jaar ook de resterende internationale activiteiten in de etalage. Dat is snel. Bedrijvenopkopers als Advent houden hun investeringen meestal voor een periode van zeven jaar aan. Onduidelijk is waarom Advent nu aan een exit werkt.

Advent verkocht alde apotheken en zet nu, na drie jaar, ook rest van de activiteiten in de etalage

Advent zou Mediq in eerste instantie alleen hebben willen verkopen aan strategische partijen. Die kunnen door synergievoordelen meer betalen dan financiële investeerders. Maar inmiddels zijn ook enkele private-equityfirma’s uitgenodigd om een bod uit te brengen.

Vier potentiële kopers

Een bron met kennis van het proces zegt dat in ieder geval met vier potentiële kopers wordt gesproken. Het gaat om de Amerikaanse beursgenoteerde concurrenten McKesson en Cardinal Health en investeerders CVC en Nordic Capital. De laatste twee hebben veel ervaring met bedrijven uit de medische hoek.

Mediq heeft volgens een bron een aangepast bruto bedrijfsresultaat van €120 mln. Een koper zou minstens tien keer dit bedrag moeten betalen, waarmee de verkoopprijs uit zou komen op €1,2 mrd.

Advent, Deutsche Bank, CVC en Nordic Capital willen niet reageren. Evercore, McKesson en Cardinal Health waren niet bereikbaar voor commentaar.

 

door Gijs den Brinker

http://fd.nl/ondernemen/1149568/investeerder-wil-alweer-van-mediq-af

 

Over olafwijman

Olaf Wijman (1959) is goed ingevoerd in de materie en gepokt en gemazeld als verkoper. In de wereld van medische hulpmiddelen en de zorg overziet hij alle facetten: de problemen maar vooral de oplossingen daarvan. Dankzij zijn brede werkervaring is hij zowel inhoudelijk als strategisch sterk. Hij is door de wol geverfd in sales, accountmanagement, salesmanagement, productkennis en –ontwikkeling en in educatie. Zijn kennis en werkervaring deed Olaf op bij grote spelers in de sector zoals Bauerfeind, Imgroma/Brocacef, Eli Lilly, Arion, Abena, King/Bunzl, Espria en Limatra. Maar hij kent de zorg ook uit eigen ervaring als verpleegkundige binnen diverse specialismen bij UMC St Radboud. Bovendien pionierde hij als een van de eerste ondernemers in de commerciële thuiszorg. De laatste jaren heeft Olaf als ad interim-adviseur binnen De Zorgmarkt zijn kennis enorm verbreed dankzij uiteenlopende succesvolle projecten (zoals Verzorgend Wassen), marketing en marktonderzoek, e-learning en innovaties in de basiszorg.
Dit bericht werd geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s