Early warnings voor de volgende Meavita.

Ik deel Hans Hoek zijn reflectie. Laten we in NL nu meer dan ooit oppassen dat we geen hele grote (huishoudelijke hulp/thuiszorg) zorgorganisaties meer creëren.

Olaf Wijman, 16 maart 2016

Zorgbestuur en maatschappij

HANS HOEK REFLECTEERT OP ONTWIKKELINGEN IN GEZONDHEIDSZORG EN MAATSCHAPPIJ

Nov 13 2015 geplaatst in categorie Gezondheidszorg, Governance,Leiderschap, toezicht in de zorg

De Governance Update november 2015 van het Nationaal Register gaat voor een groot deel over Meavita. Er staat ook een artikel van mij in over de vraag hoe we een volgende Meavita tijdig kunnen onderkennen. Ik noem als factoren:
– Expansiedrift
– IJdele bestuurders
– Visionair is ook vaak roekeloos
– Slechte besluitvorming en informatie
– Uitbreiding naar andere gebieden of andere takken van sport.

Ook nu zijn er bestuurders die zich aan dit rijtje risicofactoren bezondigen. Zijn ze te voren te herkennen en bij te sturen voor er ongelukken gebeuren? In plaats van achteraf te roepen dat het allemaal niet deugt. Ik denk het wel. Ik had in ieder geval een paar jaar geleden in mijn hoofd een lijstje van organisaties waar het mis zou kunnen gaan. Daar stond Meavita hoog op (en het kasteeltje van Philadelphia ook). Ik heb nu weer eens zo’n lijstje gemaakt. Ik ben benieuwd wat daar van uitkomt. Misschien moet ik het bij een notaris deponeren en over een paar jaar weer open maken. Kunt u aan de hand van deze factoren het lijstje van toekomstige missers al maken?
Probeer het eens.

Over olafwijman

Olaf Wijman (1959) is goed ingevoerd in de materie en gepokt en gemazeld als verkoper. In de wereld van medische hulpmiddelen en de zorg overziet hij alle facetten: de problemen maar vooral de oplossingen daarvan. Dankzij zijn brede werkervaring is hij zowel inhoudelijk als strategisch sterk. Hij is door de wol geverfd in sales, accountmanagement, salesmanagement, productkennis en –ontwikkeling en in educatie. Zijn kennis en werkervaring deed Olaf op bij grote spelers in de sector zoals Bauerfeind, Imgroma/Brocacef, Eli Lilly, Arion, Abena, King/Bunzl, Espria en Limatra. Maar hij kent de zorg ook uit eigen ervaring als verpleegkundige binnen diverse specialismen bij UMC St Radboud. Bovendien pionierde hij als een van de eerste ondernemers in de commerciële thuiszorg. De laatste jaren heeft Olaf als ad interim-adviseur binnen De Zorgmarkt zijn kennis enorm verbreed dankzij uiteenlopende succesvolle projecten (zoals Verzorgend Wassen), marketing en marktonderzoek, e-learning en innovaties in de basiszorg.
Dit bericht werd geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s