De onzin van zelfsturende teams in de zorg

 

De onzin van zelfsturende teams

Het lijkt in de zorg op dit moment een regelrechte hype: zelfsturende teams als de oplossing voor tal van management- en besturingsvraagstukken. Deze hype lijkt ingegeven door bezuinigingsdrift en komt over als een teken van onmacht. Dat schrijven Bert Groothuis en Peter Turpijn in BoardRoom ZORG nr. 1 – 2016.

In veel theoretische beschouwingen over samenwerking wordt een zelfsturend team gezien als ‘het hoogst haalbare’ in menselijke samenwerkingsverbanden. In deze beschouwingen werken mensen eerst samen als ‘beginnend team’, dan als ‘ontwikkeld team’, dan als ‘team’ en dan, hosanna, als ‘zelfsturend team’. Wij geloven daar niet in. In deze theorie wordt er van uitgegaan dat er spontaan ‘onderlinge afstemming’ en ‘taakvolwassenheid’ ontstaat. Dat is zelden zo.

Maar al te vaak zijn er persoonlijkheden in een team die met elkaar botsen. Het team (met gelijkwaardige professionals) mist eenvoudigweg de mogelijkheden om dit op te lossen. Kijk maar wat er gebeurt in een team als men een (zorg)inhoudelijke discussie heeft waarover niet vanzelf overeenstemming ontstaat: veel overleg, oeverloze discussies en wie neemt het besluit? Of iets simpels als medewerkers tegelijkertijd op vakantie willen, terwijl dit voor de noodzakelijke bezetting niet altijd kan. Men snapt dat het niet kan, dus onderling moet er iets geregeld worden.

Maar wat als men er met elkaar niet uitkomt? Soms is er toch echt ‘een baas’ nodig die dan een knoop doorhakt. En daar is niets mis mee. Veel (alle?) mensen hebben leiding en leidinggevenden nodig. Zeker in onzekere en veranderende tijden. Alleen als de omgeving stabiel is, kan een team zonder leidinggevenden helemaal zelfsturend worden, omdat dan het werk voorspelbaar is. De werkinhoud is over het algemeen hetzelfde en de werklast is goed te beheersen. Misschien komt een instelling als Buurtzorg daar het dichtste bij.

Lees het hele artikel in BoardRoom ZORG nr. 1 – 2016. Nog geen abonnement? Klik dan hier.

Over de auteurs
Bart Groothuis is sinds 2010 principal adviseur bij M&I/Partners in Zeist. Bart richt zich onder andere op IT-Governance vraagstukken in zorginstellingen en is vooral actief als interim (IT)manager.

Peter Turpijn is sinds 2009 voorzitter van de raad van bestuur van Mediant in Twente. Peter werkt al 42 jaar in de GGZ en heeft veel managementfuncties bekleed, waaronder sinds 1992 directiefuncties in alle takken van de zorg en bedrijfsvoering.

http://www.boardroomzorg.nl/Nieuws/de-onzin-van-zelfsturende-teams-in-de-zorg.html

Over olafwijman

Olaf Wijman (1959) is goed ingevoerd in de materie en gepokt en gemazeld als verkoper. In de wereld van medische hulpmiddelen en de zorg overziet hij alle facetten: de problemen maar vooral de oplossingen daarvan. Dankzij zijn brede werkervaring is hij zowel inhoudelijk als strategisch sterk. Hij is door de wol geverfd in sales, accountmanagement, salesmanagement, productkennis en –ontwikkeling en in educatie. Zijn kennis en werkervaring deed Olaf op bij grote spelers in de sector zoals Bauerfeind, Imgroma/Brocacef, Eli Lilly, Arion, Abena, King/Bunzl, Espria en Limatra. Maar hij kent de zorg ook uit eigen ervaring als verpleegkundige binnen diverse specialismen bij UMC St Radboud. Bovendien pionierde hij als een van de eerste ondernemers in de commerciële thuiszorg. De laatste jaren heeft Olaf als ad interim-adviseur binnen De Zorgmarkt zijn kennis enorm verbreed dankzij uiteenlopende succesvolle projecten (zoals Verzorgend Wassen), marketing en marktonderzoek, e-learning en innovaties in de basiszorg.
Dit bericht werd geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink .

Een reactie op De onzin van zelfsturende teams in de zorg

  1. olafwijman zegt:

    Reactie van Jos de Blok (van de Buurtzorg zelfsturende teams) via Twitter: ‘tjonge, wat een sneu artikel. Zelfsturende teams: daar geloven wij niet in zeggen de auteurs: 2 baasjes!’.

    Jammer dat hij zo kort door de bocht gaat.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s