3D-printen: trends in 2016. Vooral de medische hulpmiddelen springen eruit.

In 2015 werd veel vooruitgang geboekt op het gebied van 3D-printen. De kwaliteit, snelheid en mogelijkheden namen sterk toe. Het Amerikaanse TechRepublic publiceerde een artikel over trends in 2015 en 2016.

Verbeteringen in 2015

In 2015 werd de capaciteit van de printers groter, de kwaliteit van de producten beter, en er kwamen meer materialen op de markt. Voor industriële printers worden kwaliteitsrichtlijnen ontwikkeld.
Vooruitgang is ook geboekt bij het 3D-printen van meer materialen: polyamide, glasvezels, koolstofvezels,

 

Meer materialen

Met de meeste 3D-technieken kan één kleur worden geprinten, maar er zijn uitzonderingen. Bijvoorbeeld ‘binder jetting’, een methode waarbij een licht materiaal een grondvlak vormt waarop kleur worden aangebracht, ongeveer zoals een vel papier wordt bedrukt. Het Ierse bedrijf MCOR kan 3D-printen met papier en er tegelijkertijd kleur op drukken. Dit maakt levendige kleuren mogelijk.

 

Consumenten- versus industriële printers

Er is een groot verschil tussen industriële en consumentenprinters. Voor de consumentenmarkt zijn honderden printers leverbaar die nog geen 1000 euro kosten. Veel bedrijven houden de prijs zo laag mogelijk. Bij de industriële printers dalen de prijzen nauwelijks, maar wordt de kwaliteit steeds beter. Deze printers worden sneller, beter en kunnen meer materialen verwerken.

 

Metaal

Een interessante trend is de snelle vooruitgang bij het 3D printen van metaal. Vanuit metaalpoeder worden niet alleen prototypes gemaakt, maar ook eindproducten. Deze moeten dan wel aan hoge kwaliteitseisen voldoen; er worden hulpmiddelen ontwikkeld om de kwaliteit te controleren. Metalen kunnen ook worden gebruikt voor medische implantaten en voor complexe producten waarvan vervaardiging met traditionele technieken kosten- en arbeidsintensief is. Hierbij kan worden gedacht aan de luchtvaart, de auto-industrie en allerlei andere industrieën. Vooral de medische hulpmiddelen springen eruit, zoals heupprotheses en gebitsimplantaten en hoortoestellen. Er zijn ook al materialen die op den duur oplossen in het lichaam.

 

Bron: www.techrepublic.com

Over olafwijman

Olaf Wijman (1959) is goed ingevoerd in de materie en gepokt en gemazeld als verkoper. In de wereld van medische hulpmiddelen en de zorg overziet hij alle facetten: de problemen maar vooral de oplossingen daarvan. Dankzij zijn brede werkervaring is hij zowel inhoudelijk als strategisch sterk. Hij is door de wol geverfd in sales, accountmanagement, salesmanagement, productkennis en –ontwikkeling en in educatie. Zijn kennis en werkervaring deed Olaf op bij grote spelers in de sector zoals Bauerfeind, Imgroma/Brocacef, Eli Lilly, Arion, Abena, King/Bunzl, Espria en Limatra. Maar hij kent de zorg ook uit eigen ervaring als verpleegkundige binnen diverse specialismen bij UMC St Radboud. Bovendien pionierde hij als een van de eerste ondernemers in de commerciële thuiszorg. De laatste jaren heeft Olaf als ad interim-adviseur binnen De Zorgmarkt zijn kennis enorm verbreed dankzij uiteenlopende succesvolle projecten (zoals Verzorgend Wassen), marketing en marktonderzoek, e-learning en innovaties in de basiszorg.
Dit bericht werd geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink .

Een reactie op 3D-printen: trends in 2016. Vooral de medische hulpmiddelen springen eruit.

  1. anna zegt:

    3D toekomst en de mogelijkheden zullen zich uitbreiden, dus ook een alles in 1 Printer 3D! dat met kleur print, verschillende materialen bewerkt, en zo kun je er veel meer bij hebben.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s