Kwaliteitsimpuls wond-zorg goed voor 300 miljoen

Skipr Redactie
31 januari 2016

De wond-zorg in Nederland vraagt om een stevige kwaliteitsimpuls. Door geringe onderlinge communicatie tussen zorgverleners is wondbehandeling versnipperd en veelal inefficiënt. Ook de kennis over het onderwerp schiet tekort. Door hier verbetering in te brengen denkt zorgverzekeraar CZ tot 900 euro aan onnodige kosten per patiënt te kunnen besparen.

In de jaarlijkse rapportage ‘Het resultaat telt’, die eind januari is verschenen, wijdt de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) kritische woorden aan de wond-zorg. “Kennis en ervaring ten aanzien van wond-zorg is verspreid over meerdere (para)medische specialisaties”, constateert de IGZ. “In de zorgketen blijkt onderlinge communicatie over wondbehandeling gering. Wondbehandeling is daardoor versnipperd en veelal inefficiënt. Dit kan leiden tot uitstel van de meest effectieve behandeling, of tot opname in een ziekenhuis of een verpleeghuis. De patiënt blijkt vaak langer dan nodig geconfronteerd te worden met zijn lijden aan een (chronische) wond, evenals de gerelateerde pijnklachten en de resulterende beperkingen in zijn dagelijkse leven.”
Invaliderend
“Je hebt het over soms hele diepe nare wonden, waar mensen maanden tot meer dan een jaar mee zitten”, stelt bestuursvoorzitter Wim van der Meeren van zorgverzekeraar CZ. “Dat is ongelooflijk invaliderend en kost ook nog een bak met centen. Terwijl iedere wond met goede, gespecialiseerde zorg in afzienbare kan worden gedicht. Wij streven er daarom naar om de sluitingstijd het gros van ernstige wonden terug te brengen tot maximaal vier maanden.”
Het onderwerp wond-zorg belandde hoog op de CZ-agenda na een uitvoerige analyse van het gebruik van verbandmiddelen. “Bij die studie stuitten we op tal van voorbeelden van onkundig gebruik, zoals omgekeerd bevestigen dan wel het te kort of juist te lang laten zitten van verbandmiddelen”, reageert Van der Meeren.
Aandacht
De conclusie kan wat Van der Meeren betreft dan ook geen andere zijn dan dat de kennis over wond-zorg, zeker in de eerste lijn, tekort schiet. “Het is niet de bedoeling om een bepaalde beroepsgroep, zoals verpleegkundigen in de eerste lijn de maat te nemen”, benadrukt Van der Meeren. “Maar er is in Nederland gewoon te weinig aandacht voor het onderwerp geweest, ook bij mensen die wonden maken, zoals chirurgen. Er was misschien wel een opleiding, maar niet op master-niveau, zoals in Engeland. Misschien is het geen sexy onderwerp, maar het is een inkoppertje, want met relatief beperkte middelen kun je veel ellende voorkomen en ook nog eens geld besparen.”
Daarbij gaat het volgens Van der Meeren om ‘serieuze getallen’. CZ denkt door de sluitingstijd van wonden te verlagen per patiënt tot 900 euro te kunnen besparen. Uitgaande van 335.000 wonden in de eerste lijn, zou dit landelijk neerkomen op 300 miljoen euro.
Monitor
Als eerste stap heeft CZ met het Mitralis Expertise Centrum Wondzorg (ECW) een wondzorgmonitor ‘light’ ontwikkeld, die de expertise, communicatie en samenwerking in de eerste lijn moet bevorderen. Met de monitor kunnen zorgprofessionals als verpleegkundigen onder meer snel vaststellen wanneer er sprake is van een complexe wond en wanneer specialistische expertise moet worden ingeschakeld.
Van der Meeren bestrijdt dat CZ zich met de monitor op medisch-inhoudelijk terrein begeeft. “CZ bemoeit zich niet met de inhoud van het vak, dat laten we juist bij professionals. We hebben niet voor niets samenwerking met Mitralis gezocht. Maar CZ bemoeit zich wél met kwaliteit en die is in de wond-zorg gewoon niet goed genoeg.”
Pilot
Vooralsnog introduceert CZ de wondzorgmonitor light in de vorm van een pilot in zes regio’s in Limburg, Noord-Brabant en Zeeland. CZ kan in ieder geval op impliciete instemming van de IGZ rekenen. “De patiënt heeft recht op goede wond-zorg, waarbij een efficiënte aanpak dient te leiden tot een snelle wondgenezing, onafhankelijk van waar de patiënt zich bevindt”, stelt de IGZ in ‘Het resultaat telt’. “In navolging van Groot-Brittannië zien we ook in Nederland de opkomst van wondexpertisecentra met als kerntaken evidence based wond-zorg, coördinatie in de keten en het verspreiden van expertise.”
Hoopvol vindt de IGZ ook de opmars van eenduidige classificatie. Die is van belang voor een juiste diagnose en behandeling. Van de 93 ziekenhuizen die diabetische voetwonden behandelen gebruiken er inmiddels 85 de internationaal gevalideerde ‘Texas classificatie’, waar dit er in 2013 nog 61 waren.

Trefwoorden Innovatie , Patiëntveiligheid , Zorgverzekeraar , Opleiding , Kwaliteit ,
– See more at: http://www.skipr.nl/actueel/id25323-kwaliteitsimpuls-wond-zorg-goed-voor-300-miljoen.html#sthash.hbzgsrJb.dpuf

Over olafwijman

Olaf Wijman (1959) is goed ingevoerd in de materie en gepokt en gemazeld als verkoper. In de wereld van medische hulpmiddelen en de zorg overziet hij alle facetten: de problemen maar vooral de oplossingen daarvan. Dankzij zijn brede werkervaring is hij zowel inhoudelijk als strategisch sterk. Hij is door de wol geverfd in sales, accountmanagement, salesmanagement, productkennis en –ontwikkeling en in educatie. Zijn kennis en werkervaring deed Olaf op bij grote spelers in de sector zoals Bauerfeind, Imgroma/Brocacef, Eli Lilly, Arion, Abena, King/Bunzl, Espria en Limatra. Maar hij kent de zorg ook uit eigen ervaring als verpleegkundige binnen diverse specialismen bij UMC St Radboud. Bovendien pionierde hij als een van de eerste ondernemers in de commerciële thuiszorg. De laatste jaren heeft Olaf als ad interim-adviseur binnen De Zorgmarkt zijn kennis enorm verbreed dankzij uiteenlopende succesvolle projecten (zoals Verzorgend Wassen), marketing en marktonderzoek, e-learning en innovaties in de basiszorg.
Dit bericht werd geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s