Obesitas > over Methanobrevibacter smithii

 

Oerbacterie kan overgewicht voorspellen
Skipr Redactie
1 december 2015

Een piepkleine oerbacterie in de darmen kan mogelijk voorspellen of een kind te dik wordt. Kinderen die veel ervan hebben, hebben meer kans op overgewicht dan kinderen die de oerbacterie niet of nauwelijks hebben. Dat blijkt uit een onderzoek van het ziekenhuis Maastricht UMC+.

Het gaat om de oerbacterie Methanobrevibacter smithii. Die is een cel groot. De oerbacterie was eerst gezien onder extreme omstandigheden, bijvoorbeeld op de bodem van de oceanen. Een paar jaar geleden bleek dat hij bij vier op de vijf mensen ook in de darmen voorkomt. Hij helpt daar waarschijnlijk bij het verteren van voedingsvezels. “Het lijkt erop dat je ze je hele leven bij je draagt”, zegt Ilja Arts, hoogleraar moleculaire epidemiologie in Maastricht en leidster van het onderzoek.

De onderzoekers keken naar de poep van ongeveer vijfhonderd kinderen van zes jaar oud. Daarin zagen ze de minieme cellen. Vervolgens keken ze hoe het kind zich ontwikkelde in de jaren erna. “Hoe meer Methanobrevibacter smithii, hoe groter de kans op overgewicht. Dit is de eerste keer dat dit bij kinderen is aangetoond”, aldus Arts.
Kip en ei
Het is nog niet duidelijk wat het effect van de oerbacterie precies is. Zo is er een kip-en-eiverhaal: hebben de kinderen overgewicht, doordat ze op de een of andere manier veel van die oerbacteriën hebben? Of hebben ze veel oerbacteriën door bijvoorbeeld hun voeding? Verder onderzoek moet dat duidelijk maken. Een ding staat in elk geval vast, benadrukt Arts: gezond eten en drinken en goed bewegen zijn de belangrijkste middelen tegen overgewicht. (ANP)

Over olafwijman

Olaf Wijman (1959) is goed ingevoerd in de materie en gepokt en gemazeld als verkoper. In de wereld van medische hulpmiddelen en de zorg overziet hij alle facetten: de problemen maar vooral de oplossingen daarvan. Dankzij zijn brede werkervaring is hij zowel inhoudelijk als strategisch sterk. Hij is door de wol geverfd in sales, accountmanagement, salesmanagement, productkennis en –ontwikkeling en in educatie. Zijn kennis en werkervaring deed Olaf op bij grote spelers in de sector zoals Bauerfeind, Imgroma/Brocacef, Eli Lilly, Arion, Abena, King/Bunzl, Espria en Limatra. Maar hij kent de zorg ook uit eigen ervaring als verpleegkundige binnen diverse specialismen bij UMC St Radboud. Bovendien pionierde hij als een van de eerste ondernemers in de commerciële thuiszorg. De laatste jaren heeft Olaf als ad interim-adviseur binnen De Zorgmarkt zijn kennis enorm verbreed dankzij uiteenlopende succesvolle projecten (zoals Verzorgend Wassen), marketing en marktonderzoek, e-learning en innovaties in de basiszorg.
Dit bericht werd geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s