Marktwerking het failliet voor aanbieders van huishoudelijke hulp?!

Er kan altijd wel ‘iemand’ goedkoper.

Wellicht een idee om een onafhankelijke commissie de bandbreedte van reële tarieven te laten bepalen waar gemeenten zich aan moeten houden en waarmee aanbieders een gezonde financiële ‘huishouding’ kunnen voeren.

TSN-directeur: de bodem komt in zicht
Skipr Redactie
27 november 2015

“Ik heb de verantwoordelijkheid iets te doen als ik zie dat er geen reële vooruitzichten bestaan op een duurzame bedrijfsvoering. Wij zien dat de bodem in zicht komt”, zegt Zion Jongstra, directeur TSN Thuiszorg, in een interview met NRC Handelsblad over het uitstel van betaling.

Volgens Jongstra dreigt het “echt mis te gaan” in de thuiszorg. Het moederbedrijf van TSN heeft de afgelopen jaren tientallen miljoenen op de thuiszorg verloren. “Ze hebben ook een paar keer kapitaal bijgestort. Dit jaar zeiden ze: dit is de laatste keer. Binnen ons concern behoren de werkmaatschappijen hun eigen broek op te houden. Je kunt van onze holding niet verlangen dat zij eeuwigdurend blijft bijpassen”, aldus de directeur.

Dat gemeentes te weinig betalen voor de thuiszorg is volgens hem een probleem van de hele sector. Ook zijn vaste contracten te duur. “Thuiszorg leveren met vaste contracten is onmogelijk aan het worden. Dat is een harde constatering”, zegt Jongstra.
– See more at: http://www.skipr.nl/actueel/id24625-tsn-directeur-de-bodem-komt-in-zicht.html#sthash.93Ul5ro1.dpuf

12.000 banen op de tocht bij TSN Thuiszorg
Skipr Redactie
27 november 2015

De grootste thuiszorgorganisatie van Nederland, TSN Thuiszorg, vraagt uitstel van betaling voor het onderdeel dat mensen huishoudelijke zorg geeft. Daar werken 12.000 mensen. Het bedrijf gaf om 13.00 uur een persconferentie. TSN verkeert al langer in zwaar weer.

TSN-directeur Zion Jongstra verklaarde op de persconferentie dat zijn bedrijf 10 miljoen euro per jaar verliest lijdt. Dat komt doordat gemeenten te weinig willen betalen voor de zorg. De enige manier waarop zijn bedrijf goedkoper kan werken, is tijdelijke medewerkers, zzp’ers en jongeren inhuren. Die kunnen na twee jaar worden vervangen voor andere goedkope krachten. “Dat is de standaard in de thuiszorg, want dat is het goedkoopst. Maar de vraag is of dat goed is voor cliënten en medewerkers”, aldus Jongstra.

Ouderenbond ANBO is het met Jongstra eens. Gemeenten knijpen te veel op de uurprijzen, vindt de organisatie, die wil dat er een minimumtarief voor de thuiszorg komt.

TSN Thuiszorg wilde eerder dit jaar de lonen van 4300 thuiszorgers verlagen. Hun werk kost 27 euro per uur, maar gemeenten betalen er ongeveer 21 euro voor. De rechtbank floot TSN terug na een klacht van vakbond FNV. Jongstra: “We kunnen het niet volhouden om hier weer 6 euro per uur op toe te leggen.”
Hulp gaat door
Het uitstel van betaling geldt voor de afdeling die hulp bij de huishouding levert. De hulp bij de huishouding gaat gewoon door, nu TSN Thuiszorg uitstel van betaling heeft aangevraagd. “We zullen maandag hetzelfde doen als vandaag. De dienstverlening gaat door, de arbeidscontracten gaan door”, zei algemeen directeur Zion Jongstra vrijdag.

Jongstra sprak van een ,,onnodige tragedie” en riep de politiek op om in te grijpen. ,,Niemand wordt er beter van als TSN omvalt. Het is slecht voor cliënten, naar voor de medewerkers, het levert gemeenten een hoop gedoe op en de zorg wordt er niet goedkoper van.”
CNV Zorg & Welzijn voorziet dat het noodlijdende TSN Thuiszorg in ieder geval opnieuw het mes in het personeelsbestand gaat zetten. “Wij maken ons grote zorgen. Als het uitstel van betaling leidt tot een faillissement, zou dat dramatisch zijn”, zegt Suzanne Kruizinga, voorzitter van CNV Zorg & Welzijn, in een reactie.
Onzekerheid
Voor de 12.000 medewerkers en de 80.000 cliënten van de thuiszorgorganisatie breekt volgens haar een lange periode van onzekerheid aan. “Wij gaan onze schouders eronder zetten om deze mensen te begeleiden naar ander werk, zodat ze niet op straat komen te staan. We hebben goede hoop dat dit gaat lukken”, aldus Kruizinga. Zij onderstreept dat de dagelijkse zorg gewoon door moet gaan.

De maatregel van TSN om uitstel van betaling aan te vragen, hing volgens Kruizinga al maanden in de lucht. “Ze zitten al jaren in de rode cijfers”, aldus de CNV-voorzitter.

CNV vindt dat de bezuinigingen op de thuiszorg te omvangrijk zijn en te snel gaan. “De bezuinigingen op de thuiszorg staan haaks op de wens van het kabinet dat ouderen en zieken langer thuis kunnen blijven wonen”, stelt de voorzitter.
Noodplan
De SP wil dat er een noodplan komt om te voorkomen dat TSN Thuiszorg failliet gaat. ,,Het noodplan moet garanderen dat tienduizenden cliënten van TSN hun vaste gezicht niet verliezen”, zegt Tweede Kamerlid Renske Leijten.

Ook de organisatie NPCF, die opkomt voor de cliënten, wil direct ingrijpen. De NPCF zegt dat 40.000 cliënten worden getroffen door de financiële problemen bij TSN Thuiszorg. ,,Ze hebben die thuiszorg niet voor niets. Ze hebben er recht op en ze hebben het nodig. We vinden dat de zorg voor hen moet worden gegarandeerd. We roepen de brancheverenigingen Actiz en BTN op de thuiszorg over te nemen. Onmiddellijk. Per direct.”
Vanochtend was al duidelijk dat TSN vandaag met “ingrijpend nieuws” zou komen.
– See more at: http://www.skipr.nl/actueel/id24624-12.000-banen-op-de-tocht-bij-tsn-thuiszorg-.html#sthash.dGEnzYj4.dpuf

Over olafwijman

Olaf Wijman (1959) is goed ingevoerd in de materie en gepokt en gemazeld als verkoper. In de wereld van medische hulpmiddelen en de zorg overziet hij alle facetten: de problemen maar vooral de oplossingen daarvan. Dankzij zijn brede werkervaring is hij zowel inhoudelijk als strategisch sterk. Hij is door de wol geverfd in sales, accountmanagement, salesmanagement, productkennis en –ontwikkeling en in educatie. Zijn kennis en werkervaring deed Olaf op bij grote spelers in de sector zoals Bauerfeind, Imgroma/Brocacef, Eli Lilly, Arion, Abena, King/Bunzl, Espria en Limatra. Maar hij kent de zorg ook uit eigen ervaring als verpleegkundige binnen diverse specialismen bij UMC St Radboud. Bovendien pionierde hij als een van de eerste ondernemers in de commerciële thuiszorg. De laatste jaren heeft Olaf als ad interim-adviseur binnen De Zorgmarkt zijn kennis enorm verbreed dankzij uiteenlopende succesvolle projecten (zoals Verzorgend Wassen), marketing en marktonderzoek, e-learning en innovaties in de basiszorg.
Dit bericht werd geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink .

2 reacties op Marktwerking het failliet voor aanbieders van huishoudelijke hulp?!

 1. olafwijman zegt:

  ‘MARKT VOOR SCHOONMAAKHULP BINNEN TWEE JAAR WEG’

  door Sandra Olsthoorn FD
  Binnen een jaar bestaat de ‘witte’ schoonmaakhulp vrijwel niet meer. ‘Deze dienstverlening zal goeddeels in het zwarte circuit verdwijnen.’ Die voorspelling doet Ger Henstra, operationeel directeur van Assist, een van de grootste partijen in de thuiszorg.

  Vrijdag maakte de grootste aanbieder van hulp in het huishouden, TSN, bekend uitstel van betaling te hebben aangevraagd. De tarieven die gemeenten voor deze dienst betalen zijn over het algemeen zo laag dat ze de kosten niet meer dekken, verklaarde directeur Zion Jongstra van TSN het besluit op een persconferentie. Henstra ziet het probleem ook: ‘De geboden tarieven zijn extreem laag, terwijl de lonen van de rechter niet mogen worden aangepast. Dan houdt het dus op.’

  TSN heeft de helft van deze markt in handen, Tzorg is de tweede partij in omzet, Assist de derde. Maar Assist bouwt haar aandeel in de huishoudelijke zorg al een paar jaar gestaag af. Waar het bedrijf, dat een dochter is van facilitair dienstverlener Vebego, op het hoogtepunt €120 mln aan omzet uit hulp bij het huishouden binnenhaalde, is dat nu nog maar €70 mln. Henstra: ‘En daar gaat snel nog 20% tot 30% vanaf. Het loont gewoon niet meer.’

  Extra bezuinigingen

  Het Rijk heeft het budget van gemeenten voor huishoudelijke verzorging dit jaar met 40% gekort. In de praktijk bezuinigen gemeenten volgens Henstra echter nog veel meer. Het aantal marktpartijen dat het in die omstandigheden nog volhoudt neemt gestaag af. ‘Niemand heeft kunnen voorzien dat de tarieven zó laag zouden worden.’

  Een omvangrijke particuliere markt ziet de Assist-directeur niet als alternatief ontstaan. Hij wijst erop dat particulieren nauwelijks gebruikmaken van een stimuleringsregeling van het Rijk, waarmee ze tegen een lager tarief huishoudelijke hulp zouden kunnen inkopen. Op dit moment onderhandelen veel gemeenten over contracten voor volgend jaar. Henstra: ‘Als het zo doorgaat is binnen een jaar nog maar 20% van de markt over.’

  Voorbode

  Assist zag de bui al langer hangen en richt zich sinds een aantal jaar meer op de duurdere vormen van hulp aan huis, zoals de thuiszorg. Maar sinds de zorgverzekeraars dit jaar verantwoordelijk zijn voor de inkoop hiervan is dat geen veilige haven meer. Ook daar gaan de tarieven omlaag, terwijl de lonen stijgen. ‘Wat er nu in de huishoudelijke hulp gebeurt is een voorbode van wat de thuiszorg staat te wachten’, waarschuwt Henstra.

  Like

 2. olafwijman zegt:

  Brandbrief zorgsector over thuiszorgtarieven
  Skipr Redactie
  1 december 2015

  Een vijftigtal organisaties uit de zorgsector, brancheorganisaties BTN en Actiz en ouderenbond ANBO hebben een brandbrief aan de Nederlandse gemeentes gestuurd waarin zij hun zorgen uiten over de tarieven die gemeentes voor huishoudelijke hulp willen betalen. Dit heeft ouderenbond ANBO dinsdagavond bevestigd na berichtgeving van de NOS.

  Een vijftigtal organisaties uit de zorgsector, brancheorganisaties BTN en Actiz en ouderenbond ANBO hebben een brandbrief aan de Nederlandse gemeenten gestuurd waarin zij hun zorgen uiten over de tarieven die gemeentes voor huishoudelijke hulp willen betalen. Dit heeft ouderenbond ANBO dinsdagavond bevestigd na berichtgeving van de NOS.
  Historische vergissing
  Directe aanleiding voor de brief is het dreigende massaontslag bij TSN Thuiszorg. Zorgaanbieder Cordaan noemt het een “historische vergissing” dat de overheid op de huishoudelijke zorg bezuinigt, terwijl ouderen van de regering langer thuis moeten blijven wonen.

  “Velen van u gaan steevast voor de laagste prijs. Er is immers altijd wel een aanbieder in uw markt die het per uur goedkoper kan”, schrijven de zorgaanbieders aan de gemeentes. “Met jaarlijks nieuwe goedkope medewerkers, die met draaideurcontracten nooit een vaste baan zullen krijgen, is het makkelijk concurreren.”
  Om zeep
  De zorgaanbieders wijzen op de gevolgen van het gevoerde beleid voor veel ouderen: “Een aantal gemeenten is hard op weg om het professionele aanbod van huishoudelijke hulp aan zieke of kwetsbare burgers volledig om zeep te helpen.”

  “Neem uw verantwoordelijkheid als opdrachtgever: onderhandel faire tarieven en vaste arbeidscontracten voor medewerkers in deze sector; kies daarmee voor continuïteit van dienstverlening voor uw burgers”, aldus de brandbrief. (ANP)

  – See more at: http://www.skipr.nl/actueel/id24665-brandbrief-zorgsector-over-thuiszorgtarieven.html#sthash.QWoDoPe5.J76IQ1Kv.dpuf

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s