Zelfstandigheid en zelfredzaamheid zijn nu leidende motieven. Voor iedereen, ook voor kwetsbare burgers.

Maatschappij té ingewikkeld voor mensen met beperking

Maatschappij té ingewikkeld voor mensen met beperking

‘Hoe kun je van mensen met een licht verstandelijke beperking verwachten dat ze zelfredzaam zijn. Dat is een contradictio in terminis”, aldus hoogleraar burgerschap Evelien Tolkens.In de documentaire Liesbeth kan het niet meer volgen is ze één van de deskundigen die wijst op de toenemende kloof tussen de digitaliserende maatschappij en de kwetsbare groep mensen met een licht verstandelijke beperking.

DIGITAAL IS BEST MOEILIJK

De maatschappij wordt voor ruim twee miljoen Nederlanders steeds ingewikkelder. Het tempo, de complexiteit, de digitalisering. De sterk groeiende groep mensen met een IQ tussen 50-85 jaar kan steeds minder mee. Als je vroeger niet zo goed op school was, vond je nog wel een baantje in de fabriek, aldus Tolkens. En de wereld was simpeler. Je was bijvoorbeeld verzekerd of niet. Daar hoefde je zelf weinig aan te doen. Maar nu kun je kiezen uit -tig verzekeringen en telefoonabonnementen. De jongeren die in de documentaire aan het woord komen, merken dit iedere dag. “Alles gaat digitaal. En alles gaat snel, iedereen is gehaast. Er is zoveel op internet. En wat moet  je dan kiezen, wat is het beste? Digitaal is best wel moeilijk.”

DRUKTE VAN DE SAMENLEVING

Gegevens van het Sociaal Cultureel Planbureau laten zien dat het aantal mensen met een licht verstandelijke beperking sterk groeit. De afgelopen vijftien jaar is hun aantal bijna vervijfvoudigd. Het kan zo maar zijn, dat dat aantal nog te laag is, aldus Peter Nouwens. Hij is wetenschappelijk onderzoeker aan de Universiteit van Tilburg en bestuurder van Prisma, instelling voor mensen met een verstandelijke beperking. In de Zembla-uitzending vertelt Nouwens dat als je goed gaat kijken naar de GGZ, de jeugdzorg, de gevangenissen en dak- en thuislozen, dat dan het aantal mensen met een licht verstandelijke beperking of zwakbegaafdheid nog groter zou blijken.

GEZONDHEID EN ICT

De jongeren van nu zijn de ouderen van straks. Oud worden met een verstandelijke beperking is geen pretje. Uit onderzoek van Heleen Evenhuis, hoogleraar geneeskunde voor verstandelijk gehandicapten met de titel: ‘Gezond ouder met een verstandelijke beperking (GOUD)’ blijkt dat ouderen met een verstandelijke beperking ongezonder oud worden en minder lang leven dan de gemiddelde oudere. Op vijftigjarige leeftijd is hun fitheid, het aantal chronische ziekten en het medicijngebruik gemiddeld hetzelfde als die van kwetsbare 75-plussers zonder verstandelijke beperking. Ondersteuning bij en aandacht voor gezonder eten en meer bewegen kan dat wel voorkomen. Ook de inzet van domotica – allerlei slimme ICT-toepassingen voor de woonomgeving – kan bijdragen aan een langer en gezonder leven, zowel voor mensen in een woongroep als mensen met een licht verstandelijke beperking die zelfstandig wonen.

MEDIAWIJSHEID  LEREN

Ouderen met een verstandelijke beperking zijn niet gewend aan computers en sociale media en dat leren lukt nauwelijks. Jongeren kunnen dit nog wel leren. Toch is gebruik van een computer en social media bij mensen met een (licht) verstandelijke beperking nog redelijk taboe. In ieder geval geen standaard onderdeel van zorgopleidingen en ook niet iets waarin begeleiders hen stimuleren. De angst voor ongewenste effecten is nog té groot, ook omdat begeleiders zélf vaak onvoldoende kennis en ervaring op dit gebied hebben. Terwijl mediawijsheid, net zoals iedere andere wijsheid, ook geleerd kan worden. En die wijsheid is broodnodig, gezien de maatschappelijke veranderingen.

Ook de WMO gaat over deze veranderingen. Zelfstandigheid en zelfredzaamheid zijn nu leidende motieven. Voor iedereen, ook voor kwetsbare burgers. Maar mensen met een licht verstandelijke beperking hebben ondersteuning vanuit gemeentes en zorginstellingen nodig om te kunnen blijven meedoen. Daar moet je als gemeente echt voor kiezen, beleid vaststellen, geld  vrijmaken, samenwerken. Hopelijk is de uitzending van Zembla en het genoemde onderzoek een eye opener voor gemeentes. En een stap in de richting van een toekomst waarin jonge mensen zoals mijn nichtje Anne als vanzelfsprekend ook de digitale wereld leert kennen binnen haar woongroep Dolfijn.

José van Berkum (@JosévanBerkum)

Deze blog is eerder verschenen op Zorgvoormorgen.nl.

 

http://www.digitalezorggids.nl/blog/maatschappij-te-ingewikkeld-voor-mensen-met-beperking#.Vk2P45H9RvZ.linkedin

Over olafwijman

Olaf Wijman (1959) is goed ingevoerd in de materie en gepokt en gemazeld als verkoper. In de wereld van medische hulpmiddelen en de zorg overziet hij alle facetten: de problemen maar vooral de oplossingen daarvan. Dankzij zijn brede werkervaring is hij zowel inhoudelijk als strategisch sterk. Hij is door de wol geverfd in sales, accountmanagement, salesmanagement, productkennis en –ontwikkeling en in educatie. Zijn kennis en werkervaring deed Olaf op bij grote spelers in de sector zoals Bauerfeind, Imgroma/Brocacef, Eli Lilly, Arion, Abena, King/Bunzl, Espria en Limatra. Maar hij kent de zorg ook uit eigen ervaring als verpleegkundige binnen diverse specialismen bij UMC St Radboud. Bovendien pionierde hij als een van de eerste ondernemers in de commerciële thuiszorg. De laatste jaren heeft Olaf als ad interim-adviseur binnen De Zorgmarkt zijn kennis enorm verbreed dankzij uiteenlopende succesvolle projecten (zoals Verzorgend Wassen), marketing en marktonderzoek, e-learning en innovaties in de basiszorg.
Dit bericht werd geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s