Niet per definitie! > ‘Meer medische professionals nodig in managementfuncties’

Mijn commentaar:

‘Schippers 🙂 en schoenmakers blijf bij je leest’.

Hoezo grote voorkeur voor medische professionals in managementfuncties? Hoezo tijd voor medisch leiderschap? Hoezo meer tijd en financiële ruimte maken binnen medische opleidingen en onderwijs? Vraag me ook af in hoeverre medici in opleiding HIER op zitten te wachten. Klinkt te veel als het verhaal van de kleuterjuf die zo goed is in haar werk met kleuters dat ze directeur mag worden van de kleuterschool (en diep ongelukkig wordt).

Naar aanleiding van artikel:

‘Meer medische professionals nodig in managementfuncties’
Skipr Redactie
18 november 2015

Om de zorg in de toekomst hoogwaardig, toegankelijk en betaalbaar te houden moeten medisch professionals meer managementfuncties binnen de zorg gaan bekleden. Dat betoogt Carina Hilders in haar oratie ‘Tijd voor Medisch Leiderschap’.

Medisch professionals moeten meer verbinder worden tussen patiënt en steeds complexere zorgomgeving. Om zorg in de toekomst kwalitatief hoogwaardig, toegankelijk en doelmatig te houden is er behoefte aan leiderschap, zodat het managementdomein en het medisch domein met elkaar worden verbonden, aldus Hilders in haar oratie, waarmee zij op vrijdag 20 november 2015 de bijzondere leerstoel Medisch Leiderschap en Management aanvaardt aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam.

Uit recent onderzoek van het instituut Beleid & Management Gezondheidszorg (iBMG) naar de rol van de medisch manager blijkt dat er onder medische professionals vaak nog te weinig waardering is voor managementposities binnen de zorg. Daarnaast ontlenen medisch professionals in managementfuncties hun status vaak nog aan hun medische ervaring en competenties in plaats van managementcompetenties. Hilders pleit ervoor dat professionals in de zorg hun toegevoegde waarde voor de patiënt duidelijk moeten maken in posities binnen en buiten het ziekenhuis. Ook zal er meer tijd en financiële ruimte binnen medische opleidingen en onderwijs moeten worden gemaakt voor de ontwikkeling van managementcompetenties.

Commentaar Gijs van Loef 18 november 2015
Eens. Dit is ook een hoeksteen van mijn voorstel voor een patiënt georiënteerd zorgstelsel. De Zorg moet (onder het politieke primaat), welke stelselvariant we ook bedenken, primair bestuurd worden door medische professionals met een lange staat van dienst als ‘practitioner’. Het ontbreekt hieraan in het huidige stelsel.
– See more at: http://www.skipr.nl/actueel/id24520-meer-medische-professionals-nodig-in-managementfuncties.html#sthash.jm51WJc9.RV9IumcA.dpuf

Over olafwijman

Olaf Wijman (1959) is goed ingevoerd in de materie en gepokt en gemazeld als verkoper. In de wereld van medische hulpmiddelen en de zorg overziet hij alle facetten: de problemen maar vooral de oplossingen daarvan. Dankzij zijn brede werkervaring is hij zowel inhoudelijk als strategisch sterk. Hij is door de wol geverfd in sales, accountmanagement, salesmanagement, productkennis en –ontwikkeling en in educatie. Zijn kennis en werkervaring deed Olaf op bij grote spelers in de sector zoals Bauerfeind, Imgroma/Brocacef, Eli Lilly, Arion, Abena, King/Bunzl, Espria en Limatra. Maar hij kent de zorg ook uit eigen ervaring als verpleegkundige binnen diverse specialismen bij UMC St Radboud. Bovendien pionierde hij als een van de eerste ondernemers in de commerciële thuiszorg. De laatste jaren heeft Olaf als ad interim-adviseur binnen De Zorgmarkt zijn kennis enorm verbreed dankzij uiteenlopende succesvolle projecten (zoals Verzorgend Wassen), marketing en marktonderzoek, e-learning en innovaties in de basiszorg.
Dit bericht werd geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s