‘Wil het beste ziekenhuis opstaan aub’.

Nu weten we het nog niet 🙂

AD zet beste ziekenhuizen op een rij

16 nov 2015

Het AD heeft een lijst opgesteld met de beste ziekenhuizen van Nederland. Tussen de lijsten van AD en Elsevier bestaan grote verschillen.

De AD Ziekenhuis Top 100 beoordeelt ziekenhuizen op 36 thema’s en maakt gebruik van gegevens die ziekenhuizen moeten aanleveren aan de Inspectie voor de Gezondheidszorg. Volgens het dagblad is dit jaar het Het Kennemer Gasthuis in Haarlem het beste ziekenhuis van het land. Het complete verhaal en de lijst met beste ziekenhuizen staat in het AD van zaterdag 14 november. De lijst staat ook online.

Top-10

 1. Kennemer Gasthuis
 2. Rivas Beatrixziekenhuis
 3. Ziekenhuis Nij Smellinghe
 4. Ziekenhuis De Tjongerschans
 5. Groene Hart Ziekenhuis
 6. Ikazia ziekenhuis
 7. SKB Winterswijk
 8. MCH-Bronovo (locatie Bronovo)
 9. Van Weel-Bethesda Ziekenhuis
 10. Albert Schweitzer ziekenhuis

Elseviers beste ziekenhuizen

Elsevier maakt geen ranking, maar bekroonde wel vier ziekenhuizen tot ‘beste ziekenhuizen’, namelijk het Meander Medisch Centrum in Amersfoort, de Gelre Ziekenhuizen locatie Zutphen, het Beatrixziekenhuis in Gorinchem en Tergooi in Hilversum. Deze vier ziekenhuizen behaalden op alle vlakken de maximale score volgens onderzoeksbureau SiRM. In de AD-lijst krijgen de ziekenhuizen heel andere noteringen, slechts het Beatrixziekenhuis (2) komt voor in de top-10.

 • Meander MC zakte van plaats 13 naar 35.
 • Gelre Ziekenhuizen steeg van plek 75 naar 13.
 • Tergooi zakte van plaats 8 naar 20.
Mark-website

Mark van Dorresteijn

Redacteur ict
SKIPR
Waarom het Kennemer Gasthuis niet het beste ziekenhuis van Nederland is
door Herm Joosten

Het Kennemer Gasthuis is het beste ziekenhuis van Nederland, volgens het Algemeen Dagblad. Moet iedereen met een niersteen zich nu naar Haarlem spoeden? Moet ik uit Nijmegen vertrekken, 150 kilometer rijden en meerdere ziekenhuizen voorbijgaan om me in het Kennemer Gasthuis te laten verplegen?

Ehhhh… Nee. Om te beginnen: Het Kennemer is het ‘beste ziekenhuis van Nederland’ op basis van een beperkt aantal criteria. Als die criteria betrekking hebben op de aandoening of ziekte die ik heb en het Kennemer daar het beste op scoort, dan moet ik daar naartoe, anders niet. De ranglijst zegt niks over criteria die niet gemeten zijn. Er zijn meer (heel veel meer) criteria die niet gemeten zijn dan criteria die wel gemeten zijn. Zo wordt er bijvoorbeeld niet gekeken naar de behandeling van nierstenen. Dus heeft het geen zin voor mij om naar Haarlem te rijden.
Bovendien: de kans is groot dat wanneer ik arriveer in Haarlem, het Kennemer Gasthuis al niet meer het beste ziekenhuis van Nederland is. De plaats van een ziekenhuis op de ranglijst verandert snel. Gemiddeld stijgt of daalt elk ziekenhuis elk jaar twintig plaatsen op de ranglijst. Over een periode van zeven jaar is het gemiddelde verschil tussen de hoogste plaats van een ziekenhuis op de ranglijst en de laagste plaats 62 plaatsen. Van de tien beste ziekenhuizen van dit jaar stonden er vorig jaar maar vier in de top-10. Drie andere ziekenhuizen uit de top-10 van 2015 stonden vorig jaar op plaats 51, 52 en 79. Het gemiddelde verband tussen de scores van de afgelopen zeven jaar is 0,32. Dat is laag, heel laag. Dat wil zeggen dat een score van dit jaar vrijwel niets zegt over de score van volgend jaar. Nog anders gezegd: de scores lijken meer volgens toeval tot stand te komen.
Spectaculaire kwaliteitssprong
Ziekenhuis Tjongerschans uit Heerenveen heeft volgens de ranglijst een spectaculaire kwaliteitssprong gemaakt. Vorig jaar was Tjongerschans 79e op de ranglijst (bijna de hekkensluiter). Dit jaar is het ziekenhuis vierde. Is Tjongerschans 75 plaatsen beter geworden? In een jaar tijd? Moet ik dan maar naar Heerenveen in plaats van Haarlem met mijn niersteen? Qua afstand is dat niet echt een vooruitgang. Vanuit Nijmegen ben ik 150 kilometer onderweg. Maar bovendien lijkt ook bij dit ziekenhuis de hoge score meer door toeval tot stand gekomen te zijn.
Bij welke ziekenhuizen komt de hoge score dan het minst door toeval tot stand? Anders gezegd: welk ziekenhuis scoort hoog en consistent op alle verschillende criteria die het AD de afgelopen zeven jaar heeft gehanteerd? Die lijst ziet er heel anders uit dan de lijst van (alleen) 2015: op de eerste plaats staat Ziekenhuis Rijnstate in Arnhem, gevolgd door het Sint Franciscus Gasthuis te Rotterdam op 2, Ikazia te Rotterdam op 3, Meander Medisch Centrum in Amersfoort (4), St. Antonius te Nieuwegein/Utrecht (5), ZorgSaam in Terneuzen (6), Albert Schweitzer in Dordrecht/Zwijndrecht (7), het Orbis Medisch Centrum in Sittard (8), het Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam (9) en het Elkerliek in Helmond op 10. Van deze 10 all-time favorites staan er maar twee in de top-10 van 2015: Ikazia in Rotterdam en het Albert Schweitzer in Dordrecht/Zwijndrecht.
Niet-rationele overwegingen
Is er voor mij wel een goed ziekenhuis dichtbij huis? Jawel! Op de eerste plaats van de all-time favorites staat het Rijnstate Ziekenhuis in Arnhem –het meest betrouwbaar goede ziekenhuis van Nederland. En Arnhem ligt slechts 15 kilometer van Nijmegen. Maar wil ik daar naartoe met mijn niersteen? Daar moet ik nog even over nadenken. Bij de vraag of een Nijmegenaar (NEC) in Arnhem (Vitesse) verpleegd wil worden spelen ook nog andere, niet-rationele overwegingen een rol.
Misschien wacht ik met mijn niersteen tot het Radboud Ziekenhuis of het Canisius-Wilhelmina Ziekenhuis in Nijmegen in de top 3 staan van het AD. Het Canisius staat dit jaar op 37. Gezien de grote rol die toeval speelt in de ranglijst van het AD, is de kans groot dat een van beide volgend jaar op 1 staat. Om precies te zijn: die kans is even groot als de kans van ongeveer elk ander ziekenhuis. En dat is precies wat er mis is met de lijst van het AD.

Herm Joosten
Lector bij NCOI University te Hilversum en Universitair Docent bij het Institute for Management Research van de Radboud Universiteit Nijmegen

– See more at: http://www.skipr.nl/blogs/id2470-waarom-het-kennemer-gasthuis-niet-het-beste-ziekenhuis-van-nederland-is.html#sthash.C4aRDIzK.dpuf

Over olafwijman

Olaf Wijman (1959) is goed ingevoerd in de materie en gepokt en gemazeld als verkoper. In de wereld van medische hulpmiddelen en de zorg overziet hij alle facetten: de problemen maar vooral de oplossingen daarvan. Dankzij zijn brede werkervaring is hij zowel inhoudelijk als strategisch sterk. Hij is door de wol geverfd in sales, accountmanagement, salesmanagement, productkennis en –ontwikkeling en in educatie. Zijn kennis en werkervaring deed Olaf op bij grote spelers in de sector zoals Bauerfeind, Imgroma/Brocacef, Eli Lilly, Arion, Abena, King/Bunzl, Espria en Limatra. Maar hij kent de zorg ook uit eigen ervaring als verpleegkundige binnen diverse specialismen bij UMC St Radboud. Bovendien pionierde hij als een van de eerste ondernemers in de commerciële thuiszorg. De laatste jaren heeft Olaf als ad interim-adviseur binnen De Zorgmarkt zijn kennis enorm verbreed dankzij uiteenlopende succesvolle projecten (zoals Verzorgend Wassen), marketing en marktonderzoek, e-learning en innovaties in de basiszorg.
Dit bericht werd geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s