Boete bij gunstbetoon medische hulpmiddelen

Minister Schippers van volksgezondheid heeft een voorstel voor een wijziging van de Wet op de medische hulpmiddelen ingediend. Als de Tweede Kamer akkoord gaat, kan de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) boetes uitdelen aan iedereen die te grote cadeaus of grote sommen geld aanneemt van de medische-hulpmiddelenindustrie.

Er bestaat al een gedragscode die de veldpartijen hadden opgesteld, die grenzen stelde aan gunstbetoon door de medische-hulpmiddelenindustrie. De Inspectie voor de Gezondheidszorg kan echter niet optreden bij excessen. Wanneer de wet wordt aangepast, kan de IGZ dat wel. Wie een onaanvaardbare vorm van gunstbetoon accepteert of aanbiedt, riskeert dan een bestuurlijke boete. Dat geldt niet alleen voor artsen en verpleegkundigen, het is ook verboden voor inkopers bij zorgverzekeraars en zorginstellingen.

De nieuwe regels lijken op de regels die gunstbetoon door de farmaceutische industrie aan banden leggen in de Geneesmiddelenwet. Gunstbetoon is daarmee ook voor medische hulpmiddelen in essentie verboden, maar er zijn uitzonderingen, net als bij geneesmiddelen. De hulpmiddelenindustrie mag bijvoorbeeld wel een inhoudelijke bijeenkomst betalen. De relaties tussen ziekenhuizen of artsen met de hulpmiddelenindustrie moeten ook in het transparantieregister komen te staan, en ze worden gekoppeld aan het BIG-nummer.

http://medischcontact.artsennet.nl/Actueel/Nieuws/Nieuwsbericht/151700/Boete-bij-gunstbetoon-medische-hulpmiddelen.htm

Over olafwijman

Olaf Wijman (1959) is goed ingevoerd in de materie en gepokt en gemazeld als verkoper. In de wereld van medische hulpmiddelen en de zorg overziet hij alle facetten: de problemen maar vooral de oplossingen daarvan. Dankzij zijn brede werkervaring is hij zowel inhoudelijk als strategisch sterk. Hij is door de wol geverfd in sales, accountmanagement, salesmanagement, productkennis en –ontwikkeling en in educatie. Zijn kennis en werkervaring deed Olaf op bij grote spelers in de sector zoals Bauerfeind, Imgroma/Brocacef, Eli Lilly, Arion, Abena, King/Bunzl, Espria en Limatra. Maar hij kent de zorg ook uit eigen ervaring als verpleegkundige binnen diverse specialismen bij UMC St Radboud. Bovendien pionierde hij als een van de eerste ondernemers in de commerciële thuiszorg. De laatste jaren heeft Olaf als ad interim-adviseur binnen De Zorgmarkt zijn kennis enorm verbreed dankzij uiteenlopende succesvolle projecten (zoals Verzorgend Wassen), marketing en marktonderzoek, e-learning en innovaties in de basiszorg.
Dit bericht werd geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s