Concrete stappen in verbetering kwaliteit hulpmiddelenzorg

De kwaliteit van de hulpmiddelenzorg staat onder druk. Om een beter beeld van de praktijk te krijgen, heeft het ministerie van VWS ZonMw de opdracht gegeven een verkenning uit te voeren naar de stand van zaken omtrent de via de Zorgverzekeringswet verzekerde extramurale hulpmiddelenzorg in Nederland. Deze week bood minister Schippers deze Verkenning Extramurale Hulpmiddelen aan de Tweede Kamer aan. In de begeleidende Kamerbrief trekt zij de conclusie dat de sector alle kansen moet benutten om tot betere hulpmiddelenzorg te komen en daarmee de kwaliteit van leven voor de patiënten te verbeteren. ZonMw richtte zich op verzoek van de minister met deze verkennende analyse op de stand van zaken in de hulpmiddelenmarkt met als doel het identificeren van mogelijke knel- en verbeterpunten. De bevindingen tonen aan dat er veel goed gaat, maar dat er ook zeker ruimte is voor verbetering.

Verbeterpunten hulpmiddelenzorg

Bij alle betrokken partijen signaleerde ZonMw zorgen over de kwaliteit, de keuzevrijheid en het toezicht op de hulpmiddelenzorg. Beslissingen lijken veel gemaakt te worden op basis van kosten, terwijl er meer rekening met de behoefte van de patiënt zou kunnen worden gehouden. Deze situatie ervaart men als onwenselijk.
Op basis hiervan ziet ZonMw drie samenhangende acties die nodig zijn om de hulpmiddelenzorg te verbeteren: 1) het stimuleren van de ontwikkeling en implementatie van richtlijnen; 2) het versterken van de positie van gebruiker en 3) het bevorderen van onderzoek op het gebied van innovatie, doelmatigheid en meerwaarde van hulpmiddelen.

Betrokken partijen aan tafel voor bestuurlijk overleg

In haar brief aan de Tweede Kamer constateert de minister dat het veld voldoende mogelijkheden heeft om de verbeterpunten op te pakken. Maar dat dit niet vanzelf gebeurt. Daarom nodigt zij op korte termijn betrokken partijen uit voor een bestuurlijk overleg. Het ontwikkelen en implementeren van richtlijnen heeft daarbij de hoogste prioriteit. In eerste instantie zal de focus liggen op gebruik van hulpmiddelen rondom stoma-, incontinentie- en diabeteszorg, omdat er op dat gebied veel te winnen lijkt.

Kwaliteit van belang

De minister hecht groot belang aan kwaliteit. De uitwerking van de hulpmiddelenzorg wil de minister derhalve laten aansluiten bij haar beleidsplannen in de brief ‘Kwaliteit loont’. Tevens wil zij dat er scherper toezicht komt op de kwaliteit van zorg en op de sector. En wil zij dat de positie van de verzekerde wordt versterkt door meer inzicht in de kwaliteit van zorg en meer invloed op het algemene beleid en inkoopbeleid van de zorgverzekeraar.Om tegemoet te komen aan de klachten en de problemen zegt de minister toe dat er een laagdrempelig klachtenloket zal komen.

Verdere verdieping

Zij sluit zich aan bij ZonMw dat nadere verdieping nodig is op een aantal terreinen. Over de uitwerking daarvan zal zij met de betrokken partijen nadere afspraken maken. ZonMw ziet ook het belang van onderzoek en staat de komende tijd klaar om hierin ondersteuning te bieden.

Meer informatie

http://www.zonmw.nl/nl/actueel/nieuws/detail/item/concrete-stappen-in-verbetering-kwaliteit-hulpmiddelenzorg/

Over olafwijman

Olaf Wijman (1959) is goed ingevoerd in de materie en gepokt en gemazeld als verkoper. In de wereld van medische hulpmiddelen en de zorg overziet hij alle facetten: de problemen maar vooral de oplossingen daarvan. Dankzij zijn brede werkervaring is hij zowel inhoudelijk als strategisch sterk. Hij is door de wol geverfd in sales, accountmanagement, salesmanagement, productkennis en –ontwikkeling en in educatie. Zijn kennis en werkervaring deed Olaf op bij grote spelers in de sector zoals Bauerfeind, Imgroma/Brocacef, Eli Lilly, Arion, Abena, King/Bunzl, Espria en Limatra. Maar hij kent de zorg ook uit eigen ervaring als verpleegkundige binnen diverse specialismen bij UMC St Radboud. Bovendien pionierde hij als een van de eerste ondernemers in de commerciële thuiszorg. De laatste jaren heeft Olaf als ad interim-adviseur binnen De Zorgmarkt zijn kennis enorm verbreed dankzij uiteenlopende succesvolle projecten (zoals Verzorgend Wassen), marketing en marktonderzoek, e-learning en innovaties in de basiszorg.
Dit bericht werd geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s