Zieken krijgen vaak foute hulpmiddelen

Zieken en ouderen krijgen steeds vaker niet de juiste medische hulpmiddelen. Dat komt doordat de leverancier er geen afspraak over heeft met de zorgverzekeraar, of slechts met één fabrikant zaken doet.

Daarover slaat de beroepsvereniging van verpleegkundigen en verzorgenden V&VN alarm, meldt het AD.

Het aantal klachten over een beperkt assortiment van bepaalde medische hulpmiddelen neemt volgens de organisatie toe. Het gaat dan bijvoorbeeld om incontinentiematerialen, stoma’s en katheters.

Telegraaf 2/11/2015

Over olafwijman

Olaf Wijman (1959) is goed ingevoerd in de materie en gepokt en gemazeld als verkoper. In de wereld van medische hulpmiddelen en de zorg overziet hij alle facetten: de problemen maar vooral de oplossingen daarvan. Dankzij zijn brede werkervaring is hij zowel inhoudelijk als strategisch sterk. Hij is door de wol geverfd in sales, accountmanagement, salesmanagement, productkennis en –ontwikkeling en in educatie. Zijn kennis en werkervaring deed Olaf op bij grote spelers in de sector zoals Bauerfeind, Imgroma/Brocacef, Eli Lilly, Arion, Abena, King/Bunzl, Espria en Limatra. Maar hij kent de zorg ook uit eigen ervaring als verpleegkundige binnen diverse specialismen bij UMC St Radboud. Bovendien pionierde hij als een van de eerste ondernemers in de commerciële thuiszorg. De laatste jaren heeft Olaf als ad interim-adviseur binnen De Zorgmarkt zijn kennis enorm verbreed dankzij uiteenlopende succesvolle projecten (zoals Verzorgend Wassen), marketing en marktonderzoek, e-learning en innovaties in de basiszorg.
Dit bericht werd geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink .

Een reactie op Zieken krijgen vaak foute hulpmiddelen

 1. olafwijman zegt:

  Zorgverzekeraars negeren verpleegkundige indicatie hulpmiddelen

  Cliënten krijgen steeds vaker niet de medische hulpmiddelen die passen bij hun aandoening. Dat zegt Francis Bolle, lobbyist V&VN, vandaag in het AD. Zorgverzekeraars hanteren een lijst van voorkeursmaterialen. Maar niet alle voorkeursmaterialen zijn voor iedere cliënt geschikt. Verpleegkundigen helpen cliënten bij de zoektocht naar het juiste hulpmiddel, maar ze worden steeds vaker niet meer gehoord.

  V&VN slaat alarm vanwege het toenemende aantal klachten over een beperkt assortiment van bepaalde medische hulpmiddelen. Bij V&VN komen vergelijkbare signalen binnen van bezorgde stomaverpleegkundigen en dermatologieverpleegkundigen. Volgens Francis Bolle gaat het allang niet meer om incidenten. “Er zijn duidelijke signalen die steeds terugkomen. Geld gaat hier vóór zorg en dat kan echt niet.”

  Het gaat bijvoorbeeld om continentiematerialen, stoma’s en katheters. Die kunnen bij verkeerd gebruik ernstig lichamelijk letsel opleveren en tot hoge extra zorgkosten leiden. “Een mevrouw heeft absorberend materiaal nodig en krijgt dat via de apotheek,” geeft een continentieverpleegkundige als voorbeeld. “Die apotheek werkt alleen met één merk, maar daar kan mevrouw niet tegen. Ze komt met huidschade op mijn spreekuur en ik kies voor een ander merk. Dit wordt genegeerd. De firma levert alleen wat voor hen gunstig is.”

  Noodkreet
  In mei kaartte Bolle de problematiek rond het verkrijgen van de juiste hulpmiddelen al aan in haar column in V&VN Magazine, het ledentijdschrift van V&VN. Bolle schrijft in haar column over een noodkreet van twee stomaverpleegkundigen die centraal stond tijdens het debat over medische hulpmiddelen in de Tweede Kamer. “Zij zien dat zorgverzekeraars de keuzes maken over welke hulpmiddelen vergoed worden en die keuzes worden gemaakt op prijs en veel minder op kwaliteit. De mening van verpleegkundigen is niet meer aan de orde bij het indiceren van materialen. De vraag die centraal staat: wie bepaalt welk hulpmiddel geschikt is?”

  Duidelijke signalen
  In het artikel in het AD zegt CDA-Kamerlid Hanke Bruins Slot dat, net als bij het voorschrijven van medicijnen, huisartsen en ook gespecialiseerde verpleegkundigen de macht moeten krijgen om bij medische noodzaak een ander middel te kiezen. “Zorgverzekeraars werken nu heel erg met inkoop op de laagste prijs. Je kunt mensen dit niet aandoen, terwijl ze wel flink premie betalen.” Het CDA kaart de kwestie deze week aan bij minister Schippers (VWS).
  – See more at: http://www.venvn.nl/Berichten/ID/790611/Zorgverzekeraars-negeren-verpleegkundige-indicatie-hulpmiddelen#sthash.wCrmPrWd.dpuf

  http://www.venvn.nl/Berichten/ID/790611/Zorgverzekeraars-negeren-verpleegkundige-indicatie-hulpmiddelen

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s