Revolutie in de zorg: Veluwse zorgaanbieders keuren verzekeraars

  • Logo Gezond Veluwe

    HARDERWIJK – Zorgaanbieders die eisen stellen aan de zorgverzekeraar in plaats van andersom. In en rond Harderwijk komen zorgpartijen samen met een keurmerk voor verzekeraars. Het kan een revolutie veroorzaken.

Geen beperking op ziekenhuisbehandelingen. Altijd de medicijnen krijgen dat de specialist voorschrijft. Niet opeens naar een ander deel van het land moeten voor verpleeghuiszorg. Aan deze en nog zeven andere criteria moeten zorgverzekeraars voldoen willen ze in aanmerking komen voor het GezondVeluwe-keurmerk, dat vanaf half november wordt uitgedeeld door de belangrijkste zorgaanbieders op de West-Veluwe.

MACHTIGE VERZEKERAARS

Volgens de samenwerkende partijen is het voor eerst in Nederland dat zorgaanbieders eisen stellen aan de machtige verzekeraars. ,,Omdat de inwoners er op vertrouwen dat wij, beter dan wie dan ook, weten welke zorg er nodig is in de regio”, zegt financieel directeur Arend Jan Poelarends van ziekenhuis St Jansdal in Harderwijk. ,,We zijn onderdeel van de samenleving, we weten wat onze patiënten vragen. Die leggen de zorg in onze handen en zeggen: regel het voor ons, jullie zijn de professionals.”

DUURZAME ZORG

De verzekeraars worden nu gedwongen te kiezen voor duurzame regionale zorg, aldus de alliantie. ,,Als ze niet aan de criteria van het keurmerk willen voldoen, hebben ze iets uit te leggen,” zegt Roland Ekkelenkamp van Medicamus. Er is vooralsnog vooral met gefronste wenkbrauwen gereageerd door verzekeraars. Poelarends, die zelf lange tijd bij Achmea werkte:,,Dit is ook nieuw voor hen, dat is even wennen.”

Maar het moet echt anders dan nu is geregeld, vinden de partners. Zorgverzekeraars houden te weinig rekening met maatwerk dat geleverd wordt. Voor samenwerking tussen zorgaanbieders is amper structurele financiering, terwijl die onontbeerlijk is. Alleen al rondom de ouderenzorg, zegt Theo Hiemstra van de Zorggroep Noordwest-Veluwe.

CONTRACTEN

19 november is bekend met welke zorgaanbieders de verzekeraars contracten hebben afgesloten voor 2016. Patiënten kunnen dan eventueel overstappen op een andere polis. Het keurmerk moet daarbij een handje helpen. Maar het zou natuurlijk kunnen dat en verzekeraar het keurmerk niet krijgt. ,,In dat geval is het een duidelijk signaal waar iedereen iets mee moet”, zegt Poelarends.

Patiënten met een ‘Gezond-Veluwe-verzekering’ krijgen ook een pasje dat toegang geeft tot producten en diensten gericht op gezondheid en vitaliteit. Het keurmerk wordt uitgegeven door een nieuwe zorgalliantie die bestaat uit het ziekenhuis, zorggroep Noordwest-Veluwe (verpleeghuizen), de huisartsen en Medicamus (huisartsenpost). Later kunnen ook de apotheken, fysiopraktijken en thuiszorgorganisaties nog aansluiten.

BUDGET

,,We zeggen eigenlijk tegen de verzekeraars: geef ons het budget en daarmee vertrouwen en tijd om zelf oplossingen te bieden. En dat kan door meerjarige contracten af te sluiten met ons als zorgaanbieders, in plaats van wisselend ieder jaar iets anders in te kopen of te willen”, zegt Hiemstra van de Zorggroep Noordwest-Veluwe.

Het GezondVeluwe-stempel geeft de patiënten in de regio straks ‘waar voor hun geld’, aldus Poelarends van ziekenhuis St Jansdal. Het keurmerk maakt inzichtelijk waar een patiënt zijn premie voor betaalt, denken de partners. Op maat gesneden voor de regio en dus ook voor verzekeraars aantrekkelijk; de middelen worden efficiënt en effectief ingezet.

150.000 VERZEKERDEN

Het GezondVeluwe-keurmerk is tot dusver vooral aantrekkelijk voor inwoners uit de gemeenten Harderwijk, Ermelo, Putten, Nunspeet en Zeewolde: een groep van zo’n 150.000 verzekerden. Als zo’n keurmerk ergens kan slagen, is het hier, denken de alliantiepartners. Want het is een gebied met een loyale bevolking en een beperkt aantal grote zorginstellingen; daar is het mogelijk om goede afspraken te maken met verzekeraars en eisen te stellen.

Maar ook andere regio’s in Nederland zouden de blauwdruk kunnen overnemen, denkt Hiemstra. Noord-Brabant, Oost-Groningen en Zeeland bijvoorbeeld.

Het keurmerk is in amper drie maanden voorbereid. Er worden nog nadere afspraken gemaakt. Er is ook een website voor meer informatie: www.gezondveluwe.nl

http://www.destentor.nl/regio/harderwijk/revolutie-in-de-zorg-veluwse-zorgaanbieders-keuren-verzekeraars-1.5391538#.VjUyHnGRDEU.linkedin

Over olafwijman

Olaf Wijman (1959) is goed ingevoerd in de materie en gepokt en gemazeld als verkoper. In de wereld van medische hulpmiddelen en de zorg overziet hij alle facetten: de problemen maar vooral de oplossingen daarvan. Dankzij zijn brede werkervaring is hij zowel inhoudelijk als strategisch sterk. Hij is door de wol geverfd in sales, accountmanagement, salesmanagement, productkennis en –ontwikkeling en in educatie. Zijn kennis en werkervaring deed Olaf op bij grote spelers in de sector zoals Bauerfeind, Imgroma/Brocacef, Eli Lilly, Arion, Abena, King/Bunzl, Espria en Limatra. Maar hij kent de zorg ook uit eigen ervaring als verpleegkundige binnen diverse specialismen bij UMC St Radboud. Bovendien pionierde hij als een van de eerste ondernemers in de commerciële thuiszorg. De laatste jaren heeft Olaf als ad interim-adviseur binnen De Zorgmarkt zijn kennis enorm verbreed dankzij uiteenlopende succesvolle projecten (zoals Verzorgend Wassen), marketing en marktonderzoek, e-learning en innovaties in de basiszorg.
Dit bericht werd geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s