Ruim 320.000 mensen betalen zorgpremie niet

Ruim 320.000 mensen betalen zorgpremie niet
Beeld © ANP

Het aantal wanbetalers in de zorg stijgt nog steeds. 327.334 mensen betaalden vorig jaar de premie voor hun zorgverzekering niet. Dat is ruim 2,5 procent van alle verzekerden, blijkt uit de nieuwe cijfers van het ministerie van Volksgezondheid.

De afgelopen jaren is de niet-betaalde premie opgelopen tot meer dan 1 miljard euro.

Wie langer dan 6 maanden de premie niet heeft betaald, wordt officieel aangemerkt als wanbetaler. Deze mensen komen in een regeling terecht waarin ze hun schulden moeten aflossen en een boete krijgen. Bovendien kan er beslag gelegd worden op de zorgtoeslag.

Het blijkt steeds moeilijker om uit de schuld te komen. De meeste wanbetalers blijven meer dan 2 jaar in zo’n betalingsregeling.

Een groot deel van de wanbetalers gaat, als ze eenmaal uit de schulden zijn,  opnieuw in de fout: ruim 100.000 mensen belandden voor de tweede keer of vaker in de betalingsregeling.

Het zijn vooral mensen tussen 20 en 35 jaar die hun zorgpremie niet betalen. 65-plussers blijken juist heel trouwe betalers te zijn. Opvallend is dat er vorig jaar veel meer allochtone wanbetalers bij zijn gekomen: 5 procent van de allochtonen betaalt zijn zorgpremie niet, bij autochtonen is dat 1,5 procent. Vooral Antillianen, Arubanen (15,2 procent) en  Surinamers  (9,5 procent) springen eruit.

Een groot deel van de wanbetalers, 40 procent, krijgt een uitkering, vaak bijstand. Ook alleenstaande ouders zijn een risicogroep: 6 procent van hen zit in de betalingsregeling.

http://www.rtlz.nl/finance/ruim-320000-mensen-betalen-zorgpremie-niet

Over olafwijman

Olaf Wijman (1959) is goed ingevoerd in de materie en gepokt en gemazeld als verkoper. In de wereld van medische hulpmiddelen en de zorg overziet hij alle facetten: de problemen maar vooral de oplossingen daarvan. Dankzij zijn brede werkervaring is hij zowel inhoudelijk als strategisch sterk. Hij is door de wol geverfd in sales, accountmanagement, salesmanagement, productkennis en –ontwikkeling en in educatie. Zijn kennis en werkervaring deed Olaf op bij grote spelers in de sector zoals Bauerfeind, Imgroma/Brocacef, Eli Lilly, Arion, Abena, King/Bunzl, Espria en Limatra. Maar hij kent de zorg ook uit eigen ervaring als verpleegkundige binnen diverse specialismen bij UMC St Radboud. Bovendien pionierde hij als een van de eerste ondernemers in de commerciële thuiszorg. De laatste jaren heeft Olaf als ad interim-adviseur binnen De Zorgmarkt zijn kennis enorm verbreed dankzij uiteenlopende succesvolle projecten (zoals Verzorgend Wassen), marketing en marktonderzoek, e-learning en innovaties in de basiszorg.
Dit bericht werd geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink .

Een reactie op Ruim 320.000 mensen betalen zorgpremie niet

  1. olafwijman zegt:

    Een nog hoger eigen risico en een hogere premie zullen er niet aan bijdragen dat dit aantal wanbetalers zal afnemen.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s