‘Nederland is een goed land voor senioren’. O ja?

’91 Procent van de 60-plussers heeft iemand om op te leunen’. Ben benieuwd wat dat ‘leunen’ dan inhoudt. Denk dat eenzaamheid nu en straks een van de grootste zo niet het grootste zorgprobleem wordt in NL.

Skipr Redactie

Nederland is één van de beste landen om oud te worden. Wat het welzijn van ouderen betreft, staat Nederland op de zesde plaats in de wereld. Dit blijkt volgens RTL Nieuws uit de Global Age Watch.

Wat betreft inkomenszekerheid scoort Nederland zelfs nog wat beter: op nummer vijf in de Global Age Watch. Het rapport wordt gesubsidieerd door het Duitse ministerie van Economische zaken en gebruikt cijfers van onder meer de Wereldbank en UNESCO. Nederland scoort zo hoog, omdat alle inwoners een pensioen ontvangen en omdat er een groot sociaal vangnet is. 91 Procent van de 60-plussers heeft iemand om op te leunen. De gemiddelde leeftijd waarop Nederlanders overleden is 84 jaar. Daarvan leven we gemiddeld 78,8 jaar in goede gezondheid. Nederland mag wel iets meer zijn best doen wat betreft gezondheid en de gemiddelde levensverwachting: daarmee staan we op respectievelijk plek nummer 13 en 18. Ook heeft slechts 61 procent van de 55- tot 64-jarigen een baan.

In Europa zijn Griekse senioren het slechtst af. Weliswaar worden ze gemiddeld ook 84 jaar oud, maar slechts 65 procent van hen ontvangt een pensioen. Ook in de andere landen die geraakt werden door de eurocrisis, hebben ouderen het slechter dan in Nederland. Portugal staat op nummer 38, gevolgd door Italië op 37 en Spanje op 25. Dit komt onder meer doordat er veel bezuinigd is op gezondheidszorg en openbaar vervoer. Het rapport noemt het verschil tussen Noord- en Zuid-Europa ‘opvallend’. In de zuidelijke landen werden pensioenen, gezondheidszorg en thuiszorg pas recentelijk geïntroduceerd.
– See more at: http://www.skipr.nl/actueel/id24019-nederland-is-een-goed-land-voor-senioren.html#sthash.MZXqP5UK.dpuf

Over olafwijman

Olaf Wijman (1959) is goed ingevoerd in de materie en gepokt en gemazeld als verkoper. In de wereld van medische hulpmiddelen en de zorg overziet hij alle facetten: de problemen maar vooral de oplossingen daarvan. Dankzij zijn brede werkervaring is hij zowel inhoudelijk als strategisch sterk. Hij is door de wol geverfd in sales, accountmanagement, salesmanagement, productkennis en –ontwikkeling en in educatie. Zijn kennis en werkervaring deed Olaf op bij grote spelers in de sector zoals Bauerfeind, Imgroma/Brocacef, Eli Lilly, Arion, Abena, King/Bunzl, Espria en Limatra. Maar hij kent de zorg ook uit eigen ervaring als verpleegkundige binnen diverse specialismen bij UMC St Radboud. Bovendien pionierde hij als een van de eerste ondernemers in de commerciële thuiszorg. De laatste jaren heeft Olaf als ad interim-adviseur binnen De Zorgmarkt zijn kennis enorm verbreed dankzij uiteenlopende succesvolle projecten (zoals Verzorgend Wassen), marketing en marktonderzoek, e-learning en innovaties in de basiszorg.
Dit bericht werd geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink .

Een reactie op ‘Nederland is een goed land voor senioren’. O ja?

  1. olafwijman zegt:

    Nog meer eenzaamheid!: Mensen met dementie voelen zich vaak gevangen in eigen huis en komen weinig buiten. Dit komt omdat het voor hen steeds lastiger wordt om alleen van A naar B te komen. Eropuit gaan is vaak onmogelijk of gevaarlijk door verdwalen. Ook de mantelzorger raakt zo vaak steeds meer geïsoleerd. Zo blijkt uit het onderzoek ‘Mobiliteit bij dementie’, dat op initiatief van PGGM en Alzheimer Nederland is uitgevoerd.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s