Het eigen risico van 375 euro is voor veel mensen niet te betalen. Verdisconteer deze in de maandpremie volgens het solidariteitsprincipe.

VGZ ziet betalingsregelingen verdubbelen

Het aantal mensen dat een betalingsregeling aanvraagt voor het eigen risico is in twee jaar tijd verdubbeld. ‘We leiden daaruit af dat veel mensen moeite hebben om het bedrag te betalen’, zegt VGZ-woordvoerder Dennis Verschuren.

VGZ liet TNS NIPO onderzoek doen naar effecten van het eigen risico. Uit het onderzoek komt naar voren dat 18 procent van de Nederlanders wel eens zorg uitstelt of mijdt. 47 procent van deze groep doet dit vanwege het eigen risico. VGZ acht het daarom niet verstandig het eigen risico volgend jaar wettelijk te verhogen van 375 naar 385 euro.

Uitstellen zorg

Bijna een op de vijf (18 procent) geënquêteerden zegt sinds 1 januari van dit jaar wel eens zorg te hebben uitgesteld of gemeden. Jongeren (18 t/m 34 jaar) geven vaker (23 procent) aan dan ouderen (11 procent) dat zij dit jaar soms zorg hebben uitgesteld of gemeden. Van de personen die zorg hebben uitgesteld, geeft het grootste deel aan dat het hierbij ging om huisartsbezoek. Andere vaak genoemde antwoorden zijn ‘zorg bij een specialist in het ziekenhuis’ en ‘medicijnen op recept’. De meest gegeven reden om zorg uit te stellen of te mijden, is: ‘Ik vind dat dit mij te veel geld kost/ik wou het eigen risico uitsparen’. Dit antwoord wordt gegeven door 47 procent van de respondenten. Op de tweede en derde plaats staan redenen die met de ernst van de klachten te maken hebben. De top vier van meest gegeven antwoorden wordt gecompleteerd door het antwoord ‘ik kon het niet betalen’. 17 procent van de groep noemt deze reden.

Betalingsregeling

De cijfers van VGZ laten zien dat het aantal mensen dat een betalingsregeling aanvraagt in twee jaar is verdubbeld tot 250.000 mensen. Verschuren: ‘Wij bieden de regeling aan zonder rente en maken er reclame voor. Het is ook niet altijd nood, maar een verdubbeling is wel een signaal dat mensen moeite hebben om het bedrag in een keer te betalen.’ Verschuren legt uit dat voor veel mensen de zorgpremie een voorzien en controleerbaar bedrag is. Het grootste deel dat een betalingsregeling vraagt, wordt geconfronteerd met een onverwachts bedrag dat zij niet hebben ingecalculeerd. ‘Zeker bij mensen die voor een maximaal eigen risico hebben gekozen, kan 875 euro er behoorlijk in hakken. Het zijn vaker jongeren die het eigen risico opschroeven. Zij zijn gezond en verwachten geen zorg nodig te hebben.’ Hoewel betalingsregelingen volgens Verschuren niet per se een probleem vormen, is het wel een onwenselijke ontwikkeling. ‘Uiteindelijk willen we niet dat mensen calculerend bezig zijn met zorg. Een drempel is goed, kostenbewustzijn ook, maar het mag niet doorschieten naar angst om zorg te consumeren.’

Verhoging onverstandig

VGZ vindt het daarom niet verstandig dat het verplichte eigen risico volgend jaar verder omhoog gaat van 375 naar 385 euro. ‘Mensen stellen zorg uit door de hoogte van het eigen risico. Dat verergert in veel gevallen de klachten en het leidt uiteindelijk tot hogere zorgkosten’, aldus bestuursvoorzitter Tom Kliphuis van VGZ. ‘Daarnaast ontbreekt het maatschappelijk draagvlak voor een verdere verhoging van het eigen risico’. Uit het onderzoek blijkt dat er wel publieke steun is voor een eigen risico van rond de 200 euro per jaar.

http://www.zorgvisie.nl/Financien/Nieuws/2015/9/VGZ-ziet-betalingsregelingen-verdubbelen-2690544W/

EN

Patiënten niet of later naar arts door hoger eigen risico
Skipr Redactie
22 september 2015

Bijna 1 op de 5 Nederlanders heeft sinds 1 januari 2015 weleens zorg uitgesteld of gemeden. Bijna de helft hiervan noemt het eigen risico. Dit blijkt uit onderzoek van TNS NIPO in opdracht van zorgverzekeraar VGZ.

VGZ vindt het daarom niet verstandig dat het verplicht Eigen Risico volgend jaar verder omhoog gaat van 375 naar 385 euro. “Mensen stellen zorg uit door de hoogte van het Eigen Risico, dat verergert in veel gevallen de klachten en het leidt uiteindelijk tot hogere zorgkosten”, aldus bestuursvoorzitter Tom Kliphuis van Coöperatie VGZ. “Daarnaast ontbreekt het maatschappelijk draagvlak voor een verdere verhoging van het eigen risico”. Uit het onderzoek blijkt dat er wel publieke steun is voor een eigen risico van 210 euro per jaar.

Bijna één op de vijf (18 procent) Nederlanders zegt sinds 1 januari van dit jaar weleens zorg te hebben uitgesteld of gemeden. Voor jongeren geldt dit vaker dan voor ouderen: 23 procent van de mensen van 18 tot en met 34 jaar heeft wel eens zorg uitgesteld of gemeden, tegen 11 procent van de ouderen. De meeste mensen die zorg hebben uitgesteld, zeggen dat dit geldt voor huisartsbezoek. Bijna eenderde van de mensen is niet op de hoogte van het feit dat huisartsbezoek niet onder het eigen risico valt. Andere vaak genoemde antwoorden zijn ‘zorg bij een specialist in het ziekenhuis’ en ‘medicijnen op recept’.
Zorgmijders
De meest gegeven reden voor personen die zorg hebben uitgesteld of gemeden zijn dat het teveel geld kost of dat mensen het eigen risico willen uitsparen. Op de tweede en derde plaats staan redenen die met de ernst van de klachten te maken hebben. De top vier van meest gegeven antwoorden wordt gecompleteerd door het antwoord ‘ik kon het niet betalen’, dit noemt 17 procent van de zorgmijders. Tweederde van de mensen die zorggebruik hebben uitgesteld, gaf aan dat de klachten daarna zijn verergerd.

VGZ vindt het steeds verder verhogen van het eigen risico niet verstandig. Zorgverzekeraars hebben eerder ook al aangegeven dat het eigen risico juist verder omlaag moet. De politiek gaat echter over de hoogte van het eigen risico en niet de zorgverzekeraar zoals vaak wordt gedacht. VGZ start een campagne om de mogelijkheid van betalingsregelingen meer onder de aandacht te brengen. Vanaf volgend jaar is het bovendien mogelijk om het eigen risico vooraf gespreid te betalen. Kliphuis: “Ook gaan we onze klanten nog actiever vertellen dat sommige zaken, zoals voorkeursmedicijnen, vrijgesteld zijn van het eigen risico.”
– See more at: http://www.skipr.nl/actueel/id23844-patinten-niet-of-later-naar-arts-door-hoger-eigen-risico.html#sthash.UtXnweA4.dpuf

Over olafwijman

Olaf Wijman (1959) is goed ingevoerd in de materie en gepokt en gemazeld als verkoper. In de wereld van medische hulpmiddelen en de zorg overziet hij alle facetten: de problemen maar vooral de oplossingen daarvan. Dankzij zijn brede werkervaring is hij zowel inhoudelijk als strategisch sterk. Hij is door de wol geverfd in sales, accountmanagement, salesmanagement, productkennis en –ontwikkeling en in educatie. Zijn kennis en werkervaring deed Olaf op bij grote spelers in de sector zoals Bauerfeind, Imgroma/Brocacef, Eli Lilly, Arion, Abena, King/Bunzl, Espria en Limatra. Maar hij kent de zorg ook uit eigen ervaring als verpleegkundige binnen diverse specialismen bij UMC St Radboud. Bovendien pionierde hij als een van de eerste ondernemers in de commerciële thuiszorg. De laatste jaren heeft Olaf als ad interim-adviseur binnen De Zorgmarkt zijn kennis enorm verbreed dankzij uiteenlopende succesvolle projecten (zoals Verzorgend Wassen), marketing en marktonderzoek, e-learning en innovaties in de basiszorg.
Dit bericht werd geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s