28% vindt kwaliteit eigen verpleeghuis onvoldoende

Van de verpleegkundigen en verzorgenden die in een verpleeghuis werken vindt 28 procent de kwaliteit van de zorg die zij bieden onvoldoende. Dit blijkt uit onderzoek van EenVandaag en V&VN. Het is voor het eerst dat medewerkers in een landelijke enquête reageren op de situatie in de verpleeghuizen. Helma Zijlstra, directeur V&VN: “Bijna 30 procent is veel te hoog, dat is schokkend. De situatie in de verpleeghuizen moet nu echt verbeteren en daarvoor is bestuurlijk leiderschap nodig.”

31 procent van de deelnemers – allen V&VN-leden – zegt dat het personeel onvoldoende is opgeleid om bewoners de zorg te bieden die ze nodig hebben. Zijlstra “Er zijn beter opgeleide verzorgenden nodig en betere bij- en nascholing. Dit betekent niet automatisch dat er meer hbo-opgeleide medewerkers nodig zijn. Het gaat om de optimale mix van medewerkers.”

Aanpak
Vorige week heeft staatssecretaris Van Rijn (VWS) het Plan van Aanpak Kwaliteit Verpleeghuizen gepresenteerd. Met dit plan wil de staatssecretaris de kwaliteit van zorg in verpleeghuizen verbeteren. Zijlstra: “Er is bestuurlijk leiderschap nodig om het plan te laten slagen. Verpleegkundigen en verzorgenden moeten de kans krijgen om de situatie te verbeteren.”

V&VN heeft een rol bij de uitvoering van het plan. Bijvoorbeeld door mede een leidraad Verantwoorde Personeelssamenstelling op te stellen. Daar wordt de expertise uit het V&VN project Proeftuinen Ouderenzorg voor gebruikt.

Positief
De 1.100 verpleegkundigen en verzorgenden die deelnamen aan het onderzoek zijn positief over hun werk, ondanks de negatieve berichtgeving in de media. 85 procent zegt veel plezier te hebben in het werk. Een grote meerderheid (69 procent) denkt dat het plan van Van Rijn niet uitvoerbaar is, mede omdat er nog geen extra geld is vrijgemaakt.

http://www.venvn.nl/Home/tabid/679/ctl/Details/ArticleID/11221/mid/3229/Kwart-vindt-kwaliteit-eigen-verpleeghuis-onvoldoende.aspx

Over olafwijman

Olaf Wijman (1959) is goed ingevoerd in de materie en gepokt en gemazeld als verkoper. In de wereld van medische hulpmiddelen en de zorg overziet hij alle facetten: de problemen maar vooral de oplossingen daarvan. Dankzij zijn brede werkervaring is hij zowel inhoudelijk als strategisch sterk. Hij is door de wol geverfd in sales, accountmanagement, salesmanagement, productkennis en –ontwikkeling en in educatie. Zijn kennis en werkervaring deed Olaf op bij grote spelers in de sector zoals Bauerfeind, Imgroma/Brocacef, Eli Lilly, Arion, Abena, King/Bunzl, Espria en Limatra. Maar hij kent de zorg ook uit eigen ervaring als verpleegkundige binnen diverse specialismen bij UMC St Radboud. Bovendien pionierde hij als een van de eerste ondernemers in de commerciële thuiszorg. De laatste jaren heeft Olaf als ad interim-adviseur binnen De Zorgmarkt zijn kennis enorm verbreed dankzij uiteenlopende succesvolle projecten (zoals Verzorgend Wassen), marketing en marktonderzoek, e-learning en innovaties in de basiszorg.
Dit bericht werd geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s